Közel 200 négyzetméteres moduláris elemekből épített új járvány szűrési és sürgősségi osztályt helyeztek üzembe a sepsiszentgyörgyi kórházban. András Nagy Róbert kórházigazgató rámutatott: az új épületre azért volt szükség, mert a koronavírus járvány miatt felborult a szokásos orvosi ellátás. A kórház udvarán, a bejárat közelében, modulárisan összerakott új sürgősségi osztály három részből áll és lehetővé teszi egyrészt a betegek járványtani szűrését, így aki eleve pozitív koronavírus teszttel érkezik azt külön elfekvőbe helyezik és külön helyen látják el a koronavírus fertőzés gyanús eseteket is, illetve a szűrés után egy harmadik úton mehetnek tovább a többi beteg számára fenntartott régi sürgősségi osztály irányába, azok akiknek panasza nem kapcsolódik koronavírus fertőzéshez.

Moduláris sürgősség
Moduláris sürgősség a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán | Fotó: Kovács Zsolt

Az új sürgősség mellett egy kisebb épületben veszik le a fertőzés gyanús betegek PCR tesztjéhez szükséges labormintákat, amelyeket onnan a kórház saját laboratóriumába szállítanak, ahol naponta 100 tesztet tudnak kielemezni.

András Nagy Róbert szerint szerdától már minden beteg, amely sürgősségi ellátásért érkezik a kórházba nem a kapunál felállított piros sátorban kell bejelentkezzen, hanem a bejárat közelében lévő moduláris sürgősség épületében veszik nyilvántartásba és helyezik el a megfelelő helyen, ezáltal biztosítani tudják a különálló betegutakat. A kórházigazgató szerint a 200 négyzetméteres új sürgősségi épület önkormányzati és civil összefogás révén épült, így 350.000 lejt finanszírozott a háromszéki önkormányzat, illetve 100.000 lejes adományt kaptak a helyi vállalkozóktól a Rotary Klub révén és további 130.000 lej érkezett a MOL-tól és a Polgártárs Alapítványtól.

Tamás Sándor és András Nagy Róbert
Tamás Sándor és András Nagy Róbert | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke rámutatott: a rászorulók és az egészségügyi személyzet biztonsága a legfontosabb ezért bár a rendkívüli állapot elején a kórház bejáratánál felállítottak egy sátrat ahol a járványügyi szűrést el lehet végezni, az csak átmenetileg jelentett megoldást. A tanácselnök hozzátette: az eredeti tervekhez képest csúszott néhány hetet a moduláris sürgősség épületének üzembe helyezése ám arról kellett dönteni, hogy azt gyorsan felépítik és beindítják vagy valamivel hosszabb idő alatt megfelelően kialakítják, hogy télen is lehessen benne dolgozni. A kórházigazgató kérésére amellett döntöttek, hogy az épületet a hosszú távú működésnek megfelelően alakítják ki.

koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya
Koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub elnöke, Bartok Árpád kifejtette: a kórház felkérésére korábban lélegeztetőgépeket is adományoztak és örömmel járultak hozzá, az új sürgősségi épület létrehozásához is. Megköszönte azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik a Rotary Klub-on keresztül jelentős adományokkal támogatták a sepsiszentgyörgyi kórházat.

Moduláris sürgősség a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán
Moduláris sürgősség a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán