Egyre jobban körvonalazódik a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér, hiszen miután tavaly megtört a jég a finanszírozás tekintetében, jelenleg is nagy ütemben zajlik az építkezés, akár jövő év végére fel és leszállhatnak az első repülőgépek.

Kovászna és Brassó megyei önkormányzati vezetők
Antal Árpád, Kovács Attila, Tamás Sándor és Adrian Veștea | Fotók: Kovács Zsolt

A háromszéki és brassó megyei önkormányzati vezetők hétfőn terepszemlére hívták a két megye újságíróit. Adrian Veștea Brassó Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és George Scripcaru brassói polgármesterek és Kovács Attila az RMDSZ Brassó megyei elnöke és megyei tanácstag vezettek körbe az építkezés helyszínén.

Kisrepülőgép és juhnyáj a reptér mellett

A vidombáki terepszemlére érkező háromszéki és brassói újságírók a repülőtereken megszokott szigor mellett léphettek be. A reptér hatalmas területét védőkerítés övezi, a kapunál rendőr írja fel az érkezők nevét. Ellenőrzésünk közben közvetlen a kapu előtt egy kisrepülőgép szállt le a mezőbe, majd néhány percre rá egy juhnyájat tereltek át ugyanott. Az építkezés ütemét látva ezeket akár már jövő évben felválthatják a repülőtérre érkező vagy onnan távozó autók.

Kisrepülőgép a brassói reptéren
Kisrepülőgép a brassói reptéren | Fotó: Kovács Zsolt

Miután lezajlott a beléptetési procedúra, újra autóba ültünk és a majdani repülő kifutópályára ráhajtva közelítettük meg az utasterminál épületét. Ott láthatósági mellényt és védősisakot adtak minden látogatónak és az építkezést vezető mérnök munkavédelmi szabályok ismertetését követően vezetett körbe.

Juhnyáj a brassói reptér kapujában
Juhnyáj a brassói reptér kapujában
Romániában egyedi virtuális irányítótorony vezérli a repülőgépeket

A terepszemlén Jakab István Barna repülőmérnökhöz, a reptér építésének projektmenedzseréhez csatlakoztunk, aki lapunknak elmondta: a légi kikötő kétemeletes utasterminálja 12.400 négyzetméter, ami számításaik szerint évi egymillió utas kiszolgálására elegendő, de az épületet úgy tervezték, hogy néhány év múlva, amikor meghaladják az egymilliós utas kapacitást, könnyedén ki lehessen bővíteni.

Jakab István Barna repülőmérnök
Jakab István Barna repülőmérnök, a reptér építés projekt menedzsere

A terminál mellett fekszik a már 2014-ben megépített kifutópálya, a gurulóút és a parkoló, ahol egy időben három repülő tud elhelyezkedni. A terminál alagsorában technikai helységeket rendeznek be, illetve ott világítják át és osztályozzák a csomagokat. A földszinten zajlik majd az utasfelvétel (check in), ugyancsak a földszinten fognak érkezni a belföldi és külföldi utasok, illetve két kapun zajlik a belföldi járatok indulása. Az első emeletről lehet megközelíteni majd a nemzetközi járatok három indító kapuját. Emellett az épületben lesznek várótermek, vendéglátó egységek és egyéb hatósági és kereskedelmi felületek.

A brassói reptér terminálja belülről
A brassói reptér terminálja belülről

Jakab István Barna rámutatott: teljesen újszerű lesz a vidombáki repülőtér légi irányítása, amely nem egy klasszikus irányítótoronyból áll, hanem korszerű és biztonságos kamera és rádiónavigációs rendszerből, amelynek bevezetését egyaránt szorgalmazzák a hazai és az európai légügyi hatóságok az EASA, EUROCONTROL, AACR és a romániai légiirányítás szolgáltató a ROMATSA. A repülőmérnök szerint már más hazai repülőterek, így a kolozsvári, szebeni is jelezte, hogy szívesen együttműködnének abban, hogy a brassói virtuális légi irányító központ megvalósuljon.

Antal Árpád és Jakab István Barna
Antal Árpád és Jakab István Barna

A vidombáki reptér építésének projekt menedzsere szerint az épülő brassói repülőtér már felkeltette a légitársaságok figyelmét, hiszen ők is követik, hogy hány személy utazik a térségből repülővel és tudják, hogy mekkora potenciál rejlik a vidombáki légi kikötőben, ezért már több társaság is jelezte, hogy indítana járatokat. A szakember hozzátette, várhatóan 15-20 járat indul majd Brassóból a legnépszerűbb európai célpontok irányába, ezek azonban nem egy időben, hanem fokozatosan fognak beindulni.

Brassói reptér terminálja
Brassói reptér terminálja a kifutópálya irányából

Az építkezéssel párhuzamosan dolgoznak a repülőtér engedélyeztetésével és egyéb adminisztratív feladatokkal, hogy a megépülést követően mihamarabb le és felszállhassanak az első repülőgépek. Jakab István Barna szerint újdonságnak számít Romániában az is, hogy az indulás után egy szakcégnek adnák haszonbérbe a vidombáki repülőtér működtetését, így a működtető egyrészt leveszi az önkormányzat válláról az anyagi terhet, másrészt hozza a kapcsolati tőkéjét, ezáltal a légitársaságokat is és biztosítja a megfelelő működtetést és a gyors fejlődést.

A reptér lendületet adhat a brassói és háromszéki gazdaságnak, turista és áruforgalomnak

Miután a Brassó megyei önkormányzat hosszú évekig bukaresti ellenszélben próbálta előre vinni az ügyet, tavaly megtört a jég és a háromszéki RMDSZ-es elöljárók lobbijának köszönhetően a román kormány első ízben nyújtott anyagi támogatást az építkezésnek, idén pedig 75 millió lejes kormánytámogatást kaptak az építkezéshez, így még nem kellett hozzányúlni a Brassó megyei önkormányzat által tavaly felvett 200 millió lejes hitelhez, számolt be hétfőn az épülő repülőtéren tartott terepszemlén Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök.

Tamás Sándor
Tamás Sándor a brassói reptéren

Hozzátette: az egészségügyi minisztérium napokban megjelent rendelete értelmében a vidombáki légi kikötő közelében épül meg a regionális kórház, amely kiszolgálja Kovászna és Hargita megyéket, továbbá szerződést kötöttek a Román Vasúttársasággal (CFR), hogy megépítik a Brassó és vidombáki repülőtér közti vasúti vonalat is.

épül az utasterminál

Az együttműködés a kulcsszó, hiszen Háromszéknek érdeke, hogy mihamarabb megépüljön a repülőtér, mivel köztudott, hogy egy ilyen létesítmény 60 kilométeres körzetében fellendül a gazdaság és a turizmus, tette hozzá Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. Emlékeztetett, Kovászna megye tanácsa elkezdte az erdővidéki úthálózat teljes körű felújítását és a Brassó megyei önkormányzat is tartotta a szavát, hiszen a brassói részen is építik már az utat, amely által Erdővidéket megnyitják Brassó és Kolozsvár irányába. A térséget érintő másik nagy infrastrukturális beruházás a Háromszéket is átszelő Brassó-Bákó 160 kilométeres autópálya, amelynek jelenleg zajlik a tervezése.

Antal Árpád a brassói reptéren
Antal Árpád a brassói reptéren

A mai nap száma 38. Pontosan ennyi perc alatt értünk Sepsiszentgyörgy belvárosából az épülő vidombáki repülőtérhez és az az idő csak rövidülni fog”, tette hozzá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felhívta a figyelmet, hogy ennyi idő alatt jelenleg sem Bukarest, sem Budapest központjából nem lehet elérni a legközelebbi repülőteret. Antal Árpád arra is rámutatott, hogy a háromszéki és brassói önkormányzati vezetők abban állapodtak meg, hogy megépülése után a légi kikötőben biztosítják a többnyelvűséget, így a román, angol, német mellett magyarul is lehet majd tájékozódni a létesítményben.