Koronavírusra vagy felső légúti megbetegedésre utaló tünetek esetén önkéntes otthoni elszigetelődésre és háziorvos telefonos értesítésére kéri a lakosságot a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója. András Nagy Róbert szerdai sajtótájékoztatón a Sláger Rádió kérdésére válaszolva elmondta: arra számítanak, hogy az iskolakezdést követően megnő a koronavírus fertőzöttek száma. Tapasztalatok szerint a gyerekeknél tünetmentes vagy enyhe lefolyású a betegség ám ők megfertőzhetik családtagjaikat akiknél súlyosabb lehet a betegség lefolyása.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint az is gondot okoz, hogy a hideg idő beálltával megnő a felső légúti megbetegedések száma, amelynek tünetei a koronavírus fertőzéshez hasonlóak, azaz láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom, stb. Rámutatott: fontos lesz, hogy meg tudják különböztetni az egyszerű felső légúti megbetegedést a koronavírus fertőzéstől és ez egyetlen módon lehetséges a PCR teszt elvégzésével.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerint a következő eljárást kellene kövessék a szülők amennyiben gyerekükön vagy más családtagon a betegség tüneteit észlelik. Első lépésként a család minden tagja önkéntes otthoni elszigetelődésbe kell vonuljon és telefonon értesítse a családorvost, aki az ismertetett tünetek alapján úgy ítélheti meg, hogy szükség van a PCR teszt elvégzésére. Ez esetben a háziorvos értesíti a megyei közegészségügyi igazgatóságot, hogy fennáll a koronavírus fertőzés gyanúja így a mentőszolgálat egy egységét a helyszínre küldik, leveszik a labormintát és hivatalból elvégzik a PCR tesztet, ami által megállapítható a fertőzés jelenléte.

A kórházak készülnek a fertőzöttek számának növekedésére

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint arra számítanak, hogy az iskolakezdést követően megnő a koronavírus tesztelések és a betegek száma is. A kórházban két hete folyamatosan tárgyalnak az iskolakezdéssel járó kihívásokra való felkészülésre és több forgatókönyvet is készítettek a kórház esetleges átszervezéséről, illetve arra az esetre is ha telítődik az intézmény.

kórházi műtét
Kórházi ellátás | Fotó: Máthé Csaba

András Nagy Róbert rámutatott, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a koronavírus esetek száma Háromszéken is, az eddig megfertőzöttek száma már túllépte a 900-at. A sepsiszentgyörgyi kórházban szerdán 56 igazolt és 10 koronavírus gyanús beteget ápoltak, többségük, súlyos állapotban van, 40-en lélegeztetőgépre szorulnak. A kórházigazgató szerint az elmúlt egy héten 51 személyt gyógyultként utaltak ki a kórházból és 5 koronavírus fertőzött idős személy elhunyt, mindannyijuknak voltak társult betegségeik.

Nagy szükség van véradókra!

A koronavírus járvány kitörését követően nagyban csökkent a véradók száma Háromszéken, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert, aki véradásra buzdította a lakosságot. Rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi vérközpontnak van kapacitása arra az esetre is ha többen szeretnének vért adni, illetve biztonságos körülményeket biztosítanak a véradóknak. A háromszéki kórházakban többnyire súlyos betegeket és balesetek sérültjeit kezelik és nagy szükség van a folyamatos vérellátásra, mondta András Nagy Róbert.