Július és augusztus folyamán 50 háromszéki gyerek és 3 felnőtt került kórházba Hepatitisz A fertőzéssel, azaz sárgasággal. Azért is aggasztó ennek a fertőzésnek a megjelenése mert apiszkos kezek betegségének is nevezik, mindez történik olyan körülmények között, hogy hat hónapja mindenhol a kézmosás és a higiénia fontosságát hangsúlyozzák a koronavírus járvány megfékezése érdekében, mutatott rá András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere.

Dr. Rosu Mátyás a megyei kórház orvosigazgatója hozzátette: a Hepatitisz A fertőzéssel kórházba került gyerekek többségét már kiutalták a kórházból, ezzel a betegséggel jelenleg 4 kiskorút és 3 felnőttet kezelnek. Az orvosigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy Háromszéken nincs egy sárgaság fertőzés góc és a megbetegedett gyerekek nem a megye hátrányos helyzetű övezeteiből kerülnek ki, hanem városi és nem hátrányos helyzetű környezetből származnak.

sürgősség
Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

Bár máskor is előfordultak hepatitisz fertőzések, most aggasztó, hogy rövid idő alatt 50 gyerek betegedett meg. A hepatitisszel fertőzött kiskorúakat átmenetileg a kórház egy különálló osztályán szigetelték el de keresik az állandó megoldást, ahol el tudják helyezni a koronavírustól független, más jellegű fertőző betegeket, így a hepatitisz, skarlát vagy kanyarós betegeket.