Szigorú szabályok mentén lehet újraindítani a nem koronavírus fertőzött betegek ellátását azokban a kórházakban, amelyek a járvány idején Covid19 fertőzötteket láttak el, mutatott rá András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerdai, online sajtótájékoztatón elmondta: az Országos Közegészségügyi Hatóság rendelkezései szerint az újraszervezést úgy kell megoldani, hogy biztosítva legyen a megfelelő távolság a bennfekvő betegek között, így például a 3 ágyas kórtermekben legfentebb két beteget helyezhetnek el. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban a kórházak az eddiginél kevesebb bennfekvő beteget láthatnak el, őket egymástól nagyobb távolságra kell helyezni és minél rövidebb ideig kell bent tartani.

A sepsiszentgyörgyi kórházban elkezdték már az osztályok újraszervezését, remények szerint mihamarabb újraindulnak az osztályok. András Nagy Róbert szerint azért hosszú idő az újraszervezés, mert egyrészt úgy kell megszervezni a tevékenységet, hogy biztosítani tudják a betegek között a megfelelő távolságtartást másrészt külön betegutakat kell kialakítani, hogy ne találkozhassanak a koronavírus fertőzöttek vagy gyanús esetek a más fajta betegségben szenvedőkkel.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgyön a kórház udvarán hamarosan elkezdik megépíteni azt a konténerből készülő, moduláris épületet, amelyben a koronavírus fertőzötteknek vagy fertőzés gyanús személyeknek rendeznek be sürgősségi osztályt, hogy a meglévő sürgősségen a többi beteget tudják ellátni.

Jövő héttől újraindul a sepsiszentgyörgyi járóbeteg rendelő összes osztálya

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint miután június 2-tól már sikerült újraindítani a járóbeteg rendelő osztályainak java részét, június 15-től a többi kabinetet is elindítják. A sepsiszentgyörgyi poliklinikára, a www.spitfog.ro oldalon holnaptól (június 11től) lehet online időpontot foglalni júliusra, tette hozzá az igazgató.

Rámutatott: a visszarendeződést követően a sepsiszentgyörgyi kórház négy feladatot kell ellásson: egyrészt megmarad a koronavírus kórház státusza, másrészt marad a háttérkórház szerep, miszerint a más betegségek miatt műtéti beavatkozásra szoruló brassói koronavírus fertőzötteket látják el, újra kell indítani az elmúlt időszakban leállt más osztályokat, illetve a járóbeteg rendelőt is.