A sepsiszentgyörgyi vendéglők, kávézók és bárok lázasan készülnek a teraszok hétfői nyitására, tapasztalatok szerint a lakosság is várja már, hogy lehetőség nyíljon a nyári kertekben való időtöltésre. Mint ismert a járványügyi helyzet miatt a teraszokon, nyári kertekben az asztaloknak legalább két méter távolságra kell lenniük egymástól, és egy asztalnál legfeljebb négy személy ülhet.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester maszkban | Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy önkormányzata is segítséget ajánl a vendéglátóknak, az általuk bérelt közterület méretét – ahol van erre lehetőség – megháromszorozzák, anélkül hogy az eddiginél nagyobb közterület foglalási díjat kérnének érte. Antal Árpád polgármester szerint ezzel szeretnék segíteni a vendéglőket, kávézókat és bárokat, hogy eleget tudjanak tenni annak az elvárásnak, hogy nagyobb távolságra kell tenni egymástól az asztalokat, anélkül hogy csökkenteniük kellene a vendégfogadó képességet.

Ezzel a kezdeményezéssel szeretné segíteni az önkormányzat a vendéglátókat, hogy megtarthassák alkalmazottaikat, hiszen az elmúlt két hónapban jelentős bevételkiesést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Kovács István
Kovács István a Park Hotel tulajdonosa | Fotó: Facebook

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke, Kovács István elmondta: a vendéglők, kávézók a más országok gyakorlatát figyelembe véve készülnek a nyitásra, fertőtlenítenek, takarítanak és az asztalokat rendezik egymástól megfelelő távolságra. Doczi Lóránt a sepsiszentgyörgyi Gado bisztró társtulajdonosa szerint a pincérek arcpajzsot viselve, egyszer használatos tányérokban és poharakban fogják kiszolgálni a vendégeket, az étlapot pedig online lehet megtekinteni.

Kovács István szerint a teraszok és nyári kertek hétfői nyitása után két véglettel számolnak: egyrészt előfordulhat, hogy a vendégek két hónapnyi bezártság után megrohanják a teraszokat, másik változat szerint sokan a fertőzéstől tartva továbbra is távol maradnak.