Az érvényes szabályok szerint a tünetmentes koronavírus fertőzötteket is kötelezően kórházban kell tartani, holott az érintettnek és az államnak is kedvezőbb lenne, ha otthonukban elszigetelődve, orvosi felügyelet alatt tartanák őket, mutatott rá szerdai, online sajtótájékoztatón Rosu Mátyás. A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerint hasonló véleményen van az ország több orvosa is, hiszen több megye mintegy 700 orvosa írt alá egy beadványt, amelyben kérik a törvényhozókat, tegyék lehetővé, hogy a tünetmentes koronavírus fertőzötteket ne kelljen kórházban tartani, hanem ha van lehetőségük, vonuljanak otthoni elkülönítésbe.

Rosu Mátyás szerint a beadványt eljuttatták a parlament egészségügyi bizottságához és az egészségügyi minisztériumba is. Az eredetileg összegyűjtött 700 aláírást tartalmazó beadványhoz a későbbiekben más orvosok is csatlakoztak, így jelenleg több mint 2000-en támogatják a kezdeményezést.

kórház vezetői
Rosu Mátyás orvosigazgató és András-Nagy Róbert menedzser online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt
Háromszéken lecsengőben van a koronavírus járvány

Nagymértékben csökkentek a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban ellátott fertőzött és fertőzés gyanús esetek, számolt be András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója online sajtótájékoztatón elmondta: szerdán délután 10 koronavírus fertőzöttet, illetve 6 fertőzés gyanús személyt látnak el. Közülük egy személyt kezelnek az intenzív terápiás osztályon, kritikus állapotához hozzájárult, hogy későn fordult orvoshoz, amikor kórházba került már víz volt a tüdejében, tüdőembólia alakult ki nála, magyarázta Rosu Mátyás orvosigazgató.

A háromszéki koronavírus fertőzötteket és a szomszédos Brassó megyéből valamilyen sebészeti beavatkozásra érkező fertőzötteket ellátó sepsiszentgyörgyi kórházba május 19-e óta nem utaltak be senkit pozitív koronavírus teszttel, két fertőzés gyanús eset érkezett, akiknek a kórházban készítették el a tesztet, mondta András Nagy Róbert. Hozzátette: május 20 és 27-e között 20 személy hagyta el a kórházat gyógyultan.

A prefektúra szerdai jelentése szerint Kovászna megyében a járvány kitörése óta összesen 230 személy fertőződött meg koronavírussal, közülük eddig 197-en meggyógyultak.