Nagy a különbség egy utca teljes felújítása és a karbantartás között, ebből adódik, hogy egyes utcákban hónapokig, akár évekig dolgoznak, máshol pedig pár nap alatt végeznek, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki, online sajtótájékoztatón reagált a közösségi médiában megjelent bírálatokra, miszerint sokan értetlenül álltak az előtt, hogy egyik utcában két nap alatt megtörténik a felújítás, másik utcában pedig hónapokat vagy éveket kell várni.

Ág utca teljes felújítása
Ág utca teljes felújítása | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Antal Árpád szerint több utca és járda felújítási munkálatai is zajlanak a városban, ezek két csoportba sorolhatóak. Léteznek teljes felújítási munkálatok, ekkor az út teljes szerkezetét újjá kell építeni, aminek során kicserélik a villany és gázvezetékeket, valamint a telefon, internet és tévé kábeleket is. Ezek többsége magán tulajdonban lévő cégeké, a cseréket is azok végzik ám bonyolult ezeknél a vállalatoknál elérni, hogy hangolják össze a munkálatokat az útfelújítással.

A polgármester elmondta: jelenleg a Kós Károly-, az Andrei Şaguna-, Puskás Tivadar, Sport-, Domb és az Ág utcákban zajlik teljes felújítás, ott a munkálatok hosszabb ideig tartanak. Emellett karbantartási munkálatok, az útburkolat koptató rétegének cseréje zajlott az Erege-, Szarvas és Benedek Elek utcákban, ezekben gyorsan haladnak a munkálatok.

Útkarbantartás
Út, karbantartás után | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hangsúlyozom, hogy hatalmas a különbség egy utca teljes felújítása és a karbantartási munkálatok között. Az, amikor a koptatóréteget kicseréljük egy utcában, az karbantartási munkálatnak számít, gyakorlatilag egy-két nap alatt felmarják a koptatóréteget, és ugyanennyi idő alatt ráöntik az új aszfaltréteget. Más az amikor az útnak új alapot kell építeni és minden vezetéket ki kell cserélni, ami hosszabb időbe telik”, magyarázta Antal Árpád.