A péntektől kezdődő veszélyhelyzetben is megtartják a koronavírusos-fertőzötteket kezelő és a háttérkórház státust a kórházak, a visszarendezés fokozatosan történik, két hónapig is eltarthat, emellett a betegek bizalmát is vissza kell nyerni, mondta András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója arra számít, hogy a május 15-ei lazítások után emelkedni fog a fertőzések száma, ezért arra kér mindenkit, tartsák be az óvintézkedéseket, különben lenullázódnak az elmúlt két hónap erőfeszítései, és újabb szigorításokat kell bevezetni.

Csütörtöki, online sajtótájékoztatón elmondta: a veszélyhelyzetben nem kötelező a kórházakban benntartani a tünetmentes, vagy enyhe kórképpel jelentkező fertőzötteket. A sepsiszentgyörgyi kórházban kidolgoznak egy újabb átszervezési tervet, amely lehetővé teszi, hogy idővel visszatérjenek a normális ellátásához. Ehhez három teljesen elkülönített beteg-útvonalat kell meghatározzanak: a koronavírus-fertőzötteknek, a gyanús eseteknek, és azoknak akiknél fel sem merül a fertőzés gyanúja.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András-Nagy Róbert szerint újra kell gondolni a kórházak finanszírozását, hiszen az ajánlott távolság betartásával kevesebb beteget tudnak majd ellátni, ugyanakkor a következő időszakban vissza kell nyerniük a betegek bizalmát, hogy ne tartsanak attól, koronavírussal fertőződnek meg a kórházban, mondta az igazgató. Abban is bízik, hogy június elsejétől fokozatosan a járóbeteg-rendelő intézetet is meg tudják nyitni.