Megtörtént az első szülés a sepsiszentgyörgyi kórház újraindított, koronavírussal fertőzött kismamákat ellátó szülészetén. A 23 éves, erdővidéki édesanyát a múlt héten csütörtökön tesztelték koronavírusra, pénteken kiderült, hogy fertőzött, majd szombaton beindult a szülés. A protokoll értelmében, a koronavírussal fertőzött kismamákon kötelező módon császármetszést kell végezni, így az egészséges ikerlányok császármetszéssel jöttek világra hétvégén, tájékoztatott Rosu Mátyás.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerint a babákat és az édesanyát újra letesztelték. A kismama csak a második negatív teszteredmény után, csütörtökön kezdhette el szoptatni a lányokat, addig tápszert kaptak. Az orvosok szerint leghamarabb hétfőn hagyhatják el a kórházat.

A sepsiszentgyörgyi kórházban a csütörtök déli adatok szerint 46 koronavírus fertőzéssel diagnosztizált személyt kezelnek. Közülük öt 10 évesnél kisebb, és további két beteg 10 és 18 év közötti. Egy további beteg van súlyos állapotban lélegeztetőgépen az intenzív terápián. Rosu Mátyás orvos igazgató elmondta, a fertőzöttek közül hat tünetmentes, a többiek betegsége könnyű lefolyású. Az elmúlt napokban tíz beteget gyógyultan hazaengedtek. Egy 76 éves nő elhunyt, egy napot kezelték az intenzív terápián, társult betegségei is voltak.