Logikus óvintézkedésekre van szükség, ám a túlszabályozás megnehezíti a fogászati ellátást, és drágításhoz vezethet, szögezte le a Sláger Rádiónak Panțel Márton György. A Romániai Magánpraxisú Fogorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: a pénteki újranyitáshoz több intézmény fogalmazott meg feltételeket, ám ezek egy része, például a védőöltözet viselése eltúlzott és olyan költségeket generál, amit a páciensek fognak végül megfizetni.

A fogorvosi egyesület elnöke szerint a koronavírus fertőzőbb, mint a korábban elterjedt kórokozók többsége, ezért indokoltak az óvintézkedések. Minden kezelés előtt a beteg ki fog tölteni egy kérdőívet, mérik a testhőmérsékletét, két beteg között fertőtlenítenek, szellőztetnek. A fogorvosok eddig is viseltek kesztyűt, védőmaszkot, a járvány után elterjedtebb lesz a plexi arcvédő használata.

Panțel Márton György szerint a védőöltözet nehezíti a mozgást és ellehetetleníti az ellátást. A másik általa feleslegesnek tartott ajánlás a különböző porlasztók, fertőtlenítők használata, melyek tönkretehetik a gépeket, és a betegnek-orvosnak sem tesznek jót. Németországban, Ausztriában, Magyarországon is újraindultak a fogászatok, de normális óvintézkedésekkel, mutatott rá a szakmai egyesület elnöke.

Arra is kitért: a feltételeket teljesítve feleannyi beteget tudnak ellátni, mint korábban, holott a következő időszakban az elmúlt két hónapban elmaradt sürgősségeket is fogadniuk kell.