Szállásadás nem lehetséges étkeztetés nélkül, ezért felemás a kormány enyhítő intézkedése, miszerint május 15-től megnyithatnak a szállodák és panziók, de zárva maradnak a vendéglők, bárok és kávézók, hívta fel a figyelmet a Sláger Rádió érdeklődésére Kovács István. A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke – aki szállodát és vendéglőt is működtet – elmondta: engedni kellene, hogy a vendéglők, bárok és kávézók a teraszaikon, kertjeikben, szigorú biztonsági feltételek mellett fogadhassanak vendégeket, ahogyan erre már van példa számos országban.

Kovács István szerint ha a teraszokon, kertekben az asztalokat egymástól nagyobb távolságba helyezve, a pincérek kesztyűt és védőmaszkot viselve szolgálhatnák ki étellel-itallal a vendégeket, nem jelentene semmivel nagyobb veszélyt mintha valaki most elmegy bevásárolni a piacra vagy üzletekbe. A sepsiszentgyörgyi szakember szerint további biztonsági intézkedésként be lehetne vezetni, hogy eldobható kartontárcán és egyszer használatos étkészlettel szolgálnák fel az ételeket, ahogyan az jelenleg is történik a házhoz szállított ételek esetében. Így elkerülhető lenne, hogy mosogatáskor és a tányérok rakosgatásakor terjedjen a vírus. Másrészt a vendéglátók vállalnák azt is, hogy rendszeresen tesztelik koronavírusra az alkalmazottaikat, tette hozzá Kovács István, aki szerint „engedni kellene már, hogy a vendéglátósok dolgozzanak, különben éhen halnak”.

zsufolt vendéglő
Zsúfolt vendéglő: ilyen alkalom nem lesz egyhamar | Archív fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi Park Hotel és Vendéglő tulajdonosa szerint idén már szinte biztosan nem lesznek esküvők vagy más rendezvények, ez is óriási bevételkiesést jelent a vendéglátóknak, így most nem kellene húzni az időt, lehetőséget kellene teremteni, hogy a hátralevő időszakban legalább a belföldi turizmus által bevételre tegyenek szert. Kovács István üdvözli, hogy meghosszabbították a vakációs jegyek felhasználásának határidejét, de szerinte félő, hogy továbbra is elmaradnak a vendégek. Magyarázata szerint hiába nyithatják meg május 15-től a szálláshelyeket, ha vendégeiknek nem tudnak étkezést biztosítani a teraszokon vagy kertekben.

A SVESZ elnökét aggasztja az is, hogy a szükségállapot lejártával előfordulhat, hogy a kormány nem támogatja a kényszerszabadságon lévő alkalmazottak bérköltségét, hiszen a szállásadóknak és vendéglátósoknak az elmúlt két hónapban egyetlen lejnyi bevételük nem volt, miközben felhalmozódtak a kifizetetlen közköltség, lakbér, stb. számláik, amiket előbb utóbb törleszteni kell. Kovács István rámutatott: az általa működtetett szállónak és vendéglőnek 20 alkalmazottja van kényszerszabadságon, akiknek a havi fizetésalapja 100.000 lej, miközben a cégnek nincs egy lejnyi bevétele sem. Ha elhúzódik az idő, akkor félő, hogy nem lesz akivel újraindulni, mondta a sepsiszentgyörgyi vállalkozó, aki szerint a kényszerszabadságon lévő pincéreket, szakácsokat rosszul érintette a bevételkiesés, ezért egyesek elindulhatnak külföldre munkát vállalni, olyan országokba, ahol már beindult a vendéglátás.