A koronavírus járvány miatt a hazai kórházakban látványosan lecsökkent a betegek száma, a korábban zsúfolt szebészeti, kardiológia, neorológia osztályokon most alig van bennfekvő beteg, mutatott rá András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója hétfői, online sajtótájékoztatón rámutatott: nem valószínű, hogy a pácienseknek megszűntek a betegségeik, hanem inkább a koronavírus fertőzéstől való félelmükben halogatják a kezelésüket.

András Nagy Róbert arra kéri az érintetteket, ne halogassák az orvosi ellátást, hiszen súlyosbodhat betegségük és bonyolódhat annak kezelése. Bár az onkológiai, reumatolológiai és hematológiai osztályokat külön épületben két hete újraindították, a krónikus betegek egy része visszautasította a kezelést.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint keressék háziorvosukat, de a kórháztól sem kell félni, a sürgősségeket ellátják és biztonságos útvonalakat alakítottak ki, hogy a betegek ne kapják el a koronavírus fertőzést, de akit szükséges azt továbbirányítják a környező kórházak fele. András Nagy Róbert szerint Sepsiszentgyörgyön volt példa arra, hogy agyvérzésben szenvedő beteg is elutasította a kórházba való beutalást.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója úgy véli: ebben az időszakban nagyobb feladat hárul a családorvosokra, akiknek telefonos kapcsolatot kellene tartani a nyilvántartásukban lévő krónikus betegekkel és szükség esetben kórházba küldjék őket.