Heti kétszer van köménymagleves, a védőfelszerelésen nem hordanak kitűzőt, nincs szappan-vécépapír, nem fertőtlenítenek eleget, nem szabad elhagyni a kórtermet, nincs elég gyógyszer – ilyen panaszokkal fordultak a sepsiszentgyörgyi kórház vezetőségéhez a koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozói. A panaszok a közösségi hálón is terjednek.

Rosu Mátyás orvosigazgató csütörtökön online sajtótájékoztatón fejtette ki: civilizált körülményeket biztosítanak, a betegeknek és hozzátartozóiknak nem lehet okuk panaszra. Elmondta, néhány Brassóból átutalt beteg hozzátartozója volt elégedetlen a feltételekkel. Hangsúlyozta, a koronavírussal fertőzött betegeket a néhány éve felújított főépületben kezelik, kétágyas saját fürdőszobás kórtermekben. Rendszeresen fertőtlenítenek, takarítanak, a betegeknek biztosítják a szappant, a vécépapírt, a védőmaszkot. Kórházi élelmezést biztosítanak, a törvény által előírt egységösszegből, az ügyeletes orvosok is azt az ételt kapják, és nem panaszkodnak.

kórház vezetői
Rosu Mátyás orvosigazgató és András-Nagy Róbert menedzser online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

Nem mindenki szereti a köménymaglevest, de sokan szívesen megeszik, mondta az orvos igazgató. Hangsúlyozta, minden gyógyszert biztosítanak. Félreértés abból adódhatott, hogy a rákos betegeknek csak akkor állíthatják be a citosztatikumos vagy sugaras kezelést, ha a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak, és a tesztjük negatív. Nem azért halasztják a kezelést, mert nincs gyógyszer.

Arra is panaszkodtak, hogy a védőfelszerelésen az egészségügyi alkalmazottak nem viselnek kitűzőt, a beteg nem tudja, kivel van dolga. Ennek az a magyarázata, hogy a hermetikusan zárt védőruhát nem akarják átszúrni, mondta Rosu Mátyás. Annak sem örül a betegek egy része, hogy nem hagyhatják el a kórtermet, a folyósra sem mehetnek ki. Ezen nem tudnak változtatni, viszont kérésre pszichológiai segítséget biztosítanak, a kórház pszichológusai hosszasan beszélnek telefonon azokkal a bennfekvő betegekkel, akiknek erre igényük van.

A sepsiszentgyörgyi kórházban a csütörtök déli adatok szerint 47 koronavírussal diagnosztizált beteg fekszik, közülük 12-öt a brassói kórházakból utaltak át sebészeti és ortopédiai beavatkozásokra. Az intenzív terápiás osztályon három beteget kezelnek, egyikük állapota súlyos, ketten lélegeztetőgépre szorulnak. További nyolc esetben még nem igazolták vissza a teszteredmények a fertőzést, közöttük van egy kilenc év alatti gyerek is. Rosu Mátyás elmondta, a COVID-19 osztályon fekvő betegek többsége tünetmentes, vagy könnyű eset, tíz betegnek van közepesen súlyos kórképe, ők lázasak és köhögnek. Ha a második koronavírus kontroll-teszt is pozitív, kötelező a kórházi beutalás, annak a visszautasítása büntetőjogi következményekkel jár.