Hétfőtől újraindul a sepsiszentgyörgyi kórházban a koronavírus fertőzés miatt hat hete leállított szülészet-nőgyógyászati ellátás egy része. András-Nagy Róbert kórházigazgató online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a koronavírus fertőzött és gyanús kismamák Sepsiszentgyörgyön szülhetnek, ellátják továbbá a nagy nőgyógyászati sürgősségeket.

A járóbeteg szakellátóban az egészségügyi minisztérium utasítására biztosítják a terhesgondozást és a terhességmegszakítást. Az ellátás megszervezésével és vezetésével Dr. András Pál nőgyógyászt bízták meg, aki elmondta, kialakítottak egy biztonságos rendszert. A szülészetet olyan módon osztották el, hogy külön tudják választani a koronavírussal diagnosztizált kismamákat, a vissza nem igazolt fertőzötteket, és a nagy sürgősségeket. Hangsúlyozta, a koronavírussal fertőzött vagy gyanús kismamák szülését vezetik le, továbbá azokat látják el, akik nem fertőzöttek, de azonnali beavatkozásra szorulnak, és már nincs idő más kórházba szállítani őket. Például erős vérzés, vagy már a kitolási szakaszban levő szülés esetén.

András Pál
Dr. András Pál sepsiszentgyörgyi nőgyógyász | Fotó: Facebook

A járóbeteg szakellátóban terhességgondozásra és terhességmegszakításra a 0738-772.733-as telefonszámon lehet bejelentkezni. A hívásra minden esetben orvos válaszol, megállapítja a kórelőzményt, és a rendelőben már felkészülve fogadják a megadott időpontban a hölgyeket. Hét orvos biztosítja az ellátást, mivel három koronavírussal fertőzött orvos még nem dolgozhat, Marosvásárhelyről helyeztek át egy rezidens-orvost és egy nyugdíjas szakorvost is visszahívtak. Két csoportban dolgoznak, a csoportok tagjai nem találkoznak, és hetente tesztelik őket koronavírusra.

Mivel a sepsiszentgyörgyi kórház továbbra is koronavírus-ellátó besorolásban van, más nőgyógyászati patológiát egyelőre nem látnak el, a környező kórházakba irányítják ezeket az eseteket. András Pál elmondta, ő és a kollégái is naponta több tucat megkeresést kapnak telefonon, online tartják a kapcsolatot a pácienseikkel, próbálnak segíteni.