Tovább emelkedett a koronavírus fertőzéssel kórházba kerülők száma Háromszéken, két személy elhúnyt és egy kilenc hónapos csecsemő is van a fertőzés gyanúval kezeltek között, számolt be András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója pénteki, online sajtótájékoztatón elmondta: 49 igazoltan koronavírus fertőzöttet kezelnek, közülük 14 fertőzött Brassó megyéből érkezett valamilyen sebészeti vagy ortopédiai műtétre. Emellett a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelnek még 17 olyan beteget is, akik koronavírus fertőzés gyanúsak, esetükben várják még a teszteredményeket.

Mint arról beszámoltunk a járvány idejére az intézmény „Covid” kórház besorolása van, vagyis itt kezelnek minden háromszéki koronavírus fertőzöttet és ugyancsak itt látják el azokat a Brassó megyei betegeket, akik koronavírus fertőzöttek vagy gyanúsak ám valamilyen társult betegség miatt műtétre szorulnak.

András Nagy Róbert szerint az igazoltan koronavírus fertőzöttek többsége az úgynevezett „Covid” osztályon fekszik, állapotuk kielégítő. Az intenzív terápiás osztályon három személyt kezelnek kritikus állapotban. Egyikük már igazoltan koronavírus fertőzött, másik kettő esetében még várják a teszteredményt.

Ketten meghaltak, hárman meggyógyultak

A sepsiszentgyörgyi kórházból ezen a héten 3 személyt engedtek ki a kórházból gyógyultan, számolt be András Nagy Róbert. A kórházigazgató hozzátette: sajnos két haláleset is történt, egyik személy igazoltan koronavírus fertőzött másik fertőzés gyanús volt, ám súlyos társult betegségeik is voltak.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

Az egyik, 63 éves beteget Brassóban műtötték csipő-protézissel és amikor kiderült, hogy koronavírus fertőzött Sepsiszentgyörgyre utalták át. Neki a műtétje és fertőzése mellett B típusú hepatitisze, veseelégtelensége, 2-es típusú cukorbetegsége és agyérgörcse is volt, csütörtökön elhunyt.

Péntek reggel elhunyt egy 66 éves beteg is, akit Kézdivásárhelyen kezeltek agyérgörccsel és baloldali bénulással, ám esetében fellépett a légzéselégtelenség, a láz és aluszékonyság, így felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, ezért átutalták Sepsiszentgyörgyre.

A kórházigazgató arról is beszámolt, hogy koronavírus fertőzés gyanú miatt kórházba utaltak között van egy kilenc hónapos csecsemő is, akinek állapota jó. Ő szüleivel van a sepsiszentgyörgyi kórházban. Esetében is várják a teszteredményt, ha beigazolódik a fertőzés, elkezdik a járványtani vizsgálatot, hogy kiderítsék miként fertőződött meg.

Nem tudják újranyítni a szülészet-nőgyógyászat osztályt

Újraindítás előtt a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának teljes személyzetét letesztelték és az osztály működésében az egyik kulcsfontosságú személy már hét elején fertőzöttnek bizonyult, majd egy másikról is kiderült, hogy fertőzött. András Nagy Róbert szerint mindkettőjük már négy hete nem volt a munkahelyén mégis megfertőződött, ez azt mutatja, hogy elterjedt a közösségi fertőzés.

Eddig a sepsiszentgyörgyi kórház összesen 67 dolgozójáról derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek. A kórház teljes személyzetét átcsoportosították, egy részük a koronavírussal fertőzött betegeket kezeli, a másik részük a fertőzés gyanús páciensekkel foglalkozik, de vannak készenléti és támogató csoportok is, magyarázta András Nagy Róbert.

Hozzátette: a kórházat is átszervezték, így a főépületében az igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket látják el, a fertőző betegségek épületében pedig a gyanús eseteket ápolják, míg a régi kórházépületet tartaléknak tartják fenn. Három műtőblokkot alakítottak ki, így az igazoltan fertőzötteket és a gyanús eseteket más más műtőben látják el. Minden olyan beteget, akinél a koronavírus fertőzés gyanúja sem áll fenn a kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói kórházakban látják el, mondta András Nagy Róbert.