A vakáció után sem változott a távoktatás helyzete, gyakorlatilag úgy folytatódik, ahogy vakáció előtt abbahagyták, annak ellenére is, hogy az oktatási miniszter az április 21-i, 4135-ös számú rendeletében útmutatót és kötelezettségeket adott a járványhelyet miatt távoktatásra kényszerült tanároknak, diákoknak és szülőknek is.

Mindenkinek kötelező a távoktatás, akinek van rá lehetősége! Mi így értelmeztük a miniszteri rendeletet”, szögezte le érdeklődésünkre Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint vakáció után is az folytatódik, ami korábban elkezdődött. Az elmúlt egy hónapban a tanárok annyi tapasztalatot gyűjtöttek, hogy a következő hetekben folytatják az elkezdett munkát. A miniszteri rendelet megjelenése után arra kötelezik az iskolák vezetőségét, hogy az intézményben próbálják összehangolni a távoktatást és monitorizálják annak működését.Elvárjuk mindenkitől, tanártól, diáktól és szülőtől is, hogy törekedjen, ám a távoktatásban való részvétel a lehetőségekhez mérten kötelező, mutatott rá Kiss Imre.

– A rendelet szerint az internetes távoktatás kötelező a pedagógusoknak és tanulóknak és ennek folyamatát monitorizálják.

– A tanároknak kötelességük visszajelzéseket gyűjteni a diákoktól és szülőktől is.

– A szülők kötelesek a megfelelő műszaki eszközöket biztosítani gyereküknek, ahhoz, hogy online oktatásban vegyenek részt

Az iskolák kölcsön adhatnak laptopokat a szülőknek, akiknek ki kell majd fizetniük ezek értékét, ha a készülék megrongálódik vagy tönkre megy.

Akinek volt lehetősége és motivációja, eddig is részt vett a távoktatásban!

A háromszéki főtanfelügyelő rámutatott: mivel nincs közvetlen kapcsolat a tanár és tanuló között, nehéz rávenni az online tanulásra olyanokat, akik korábban is hébe-hóba jártak iskolába. Ők most sem kapcsolódnak be, holott sok esetben rendelkeznek a minimális eszközzel, okostelefonnal, hogy ezt megtegyék. Másik probléma az, amikor a család nem rendelkezik számítógéppel és internettel, vagy van eset ahol nagy a család és nincs elég informatikai eszközük, hogy egy időben mindenkinek jusson.

távoktatás
Távoktatás | Illusztráció: edsource

Kiss Imre szerint nem lehet sem hiányzást írni és jegyet adni hiszen ha csak a diákok egy százalékát nem érnék el akkor is diszkriminatív lenne mindez, éppen ezért új leckét sem lehet leadni kizárólag az ismétlésekre szabad koncentrálni. A háromszéki szakember leszögezte: a távoktatásban nem lehet objektíven értékelni. Az online oktatásban való részvételt és az otthon összeállított portfóliót sem lehet értékelni, hiszen mi történik akkor, ha a feladott leckét vagy ismétlést a gyerek a szüleivel vagy hozzáértő szomszédjával oldatta meg, hívja fel a figyelmet a főtanfelügyelő.

Nincs értelme széthordani az iskolák informatikai laborjait

A háromszéki főtanfelügyelő rámutatott: a miniszteri rendelet előírja, hogy az iskola kölcsön adhatja az informatikai eszközeit azoknak akik nem rendelkeznek ilyennel és ezért a szülő felel. Hozzátette: annak nincs sok értelme és hozadéka, ha széthordják az iskolák informatikai laborjait, hiszen egyrészt nincs elég ilyen eszközük és mi alapján döntik el, hogy kinek jut, másrészt hiába adnak számítógépet annak, akinek otthonában nincs internet.

Hozzátette: vannak pozitív kezdeményezések, hiszen a bodzafordulói polgármester például laptopokat adott kölcsön a városi könyvtárból a diákoknak. A tanfelügyelőség ugyanakkor szorgalmazza, hogy ahol van akarat rá, az iskolaigazgatók és önkormányzatok keressenek megoldást a diákok informatikai eszközökkel való ellátására.

távoktatás
Távoktatás | Illusztráció: gse.upenn.edu
Háromszéken több ezer diákot nem ér el a távoktatás!

A Kovászna megyei tanfelügyelőség még a vakáció előtt készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy mintegy 3800 gyermek nem vesz részt a távoktatásban. Közülük mintegy kétezren azért nem vesznek részt, mert nincsenek meg az ehhez szükséges feltételeik, további 1800 diák pedig azért nem, mert a gyermek és a család is elzárkózik az online tanulástól. A felmérés szerint nem minden családnak van online tanulásra alkalmas eszközei és az internetszolgáltatás sem egyformán jó minőségű minden településen. Emellett a szülők sem tudnak egyformán segíteni a diáknak, előfordul, hogy a szülői támogatás teljesen elmarad.

Mértékletességet kérnek a tanároktól!

Iskolai szinten össze kell hangolni a távoktatást, hiszen nem jó az, hogy a tanár és a diák reggel 9 órától este 10 óráig órát tart vagy leckét old. Be kellene tartani az órarendet és tanároknak mértékletesnek kell lenni, a gyerekek és saját szabadidejükre is oda kell figyelniük, ezért lenne szükség intézményi szinten koordinálni az online órákat, hiszen előfordul, hogy egyszerre több tanár is szeretne ugyanannak az osztálynak órát tartani. Gond az, hogy az egész rendszert felkészületlenül érte ez a helyzet, nincs egy egységes rendszer és tapasztalat szerint jóval több időt igényel a távoktatás tanárnak és diáknak egyaránt.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Ilyen lenne az ideális távoktatás!

Kiss Imre rámutatott: az ideális online oktatási platform olyan, hogy az iskolák honlapján megjelennek a virtuális osztálytermek. A diákok minden reggel belépnek a saját osztálytermükbe és ott órarend szerint zajlik az oktatás. Gyakorlatilag a diákok iskolaidőben folyamatosan a virtuális osztályteremhez vannak csatlakozva és a tanárok váltják egymást. Amikor lejárt az óra a tanár lépik ki, nem pedig a gyerekek, hiszen jelenleg az a probléma, hogy egy osztálynyi gyerek próbál a tanár csoportjához csatlakozni, ami sok időbe telik. Másrészt ha a gyerekek mindig a virtuális osztályteremben vannak és a tanárok lépnek oda be, akkor elkerülhető az ami most van, hogy több tanár próbál egy időben online órát tartani, mutatott rá a főtanfelügyelő.