Eltérő adatokat közölnek a koronavírus-fertőzöttek számáról a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GSC) és a háromszéki hatóságok. A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint napok óta változatlanul 123 háromszéki fertőzött szerepel a hivatalos tájékoztatásban, miközben a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság már szerdán 149 fertőzöttről, pénteken pedig 154 pozitív vírustesztről számolt be. Továbbá az országos kommunikációs csoport napok óta azt közli, hogy Háromszéken 9 egészségügyi alkalmazott koronavírus tesztje pozitív, miközben a sepsiszentgyörgyi kórház tájékoztatása szerin 64 (!) egészségügyi alkalmazott fertőzött.

koronavírus fertőzés
Illusztráció: maszol.ro

Az ellentmondások tisztázásáért a Sláger Rádió levélben kereste meg Románia kormányát, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, a Kovászna megyei prefektúrát és a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóságot. A Stratégiai kommunikációs Csoportnak nincs hivatalos elérhetősége.

Eddig a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóságtól kaptunk választ, a prefektúra pedig péntek esti közleményében magyarázkodik. Ágoston László a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője rámutat: a megyében péntek esti adatok szerint 154 pozitív koronavírus tesztet mutattak ki, három elhunyt személy szerepel a nyilvántartásaikban.

A Sláger Rádió kérdésére az igazgató kifejtette: több laboratóriummal dolgoznak, azok jelentik az eredményeket a megyei igazgatóságnak valamint a országos közegészségügyi hatóságnak is. Az eltérések okát nem ismeri, ám úgy tudja, több megye van hasonló helyzetben. Valószínűnek tartja, hogy a megyék közötti adat-összehangolás lehet az oka, ha a Kovászna megyében diagnosztizált személynek más megyébe szóló személyazonossági igazolványa van, a végső összesítésben ott szerepel.

A háromszéki Közegészségügyi Igazgatóság a számok közötti különbséget látva, elküldte a központi hatóságnak az általuk nyilvántartásba vett fertőzöttek névsorát, abban bíznak, hogy az alapján korrigálják a jelentéseket. Ágoston László szerint erre valószínű már csak az ortodox húsvét után kerül sor.

A Kovászna megyei prefektúrától megkeresésünkre nem kaptunk választ, hetek óta már csak a hivatalos közlemények által kommunikálnak a sajtó képviselőivel, se a prefektus se a szóvívője nem veszi fel a telefont. A péntek esti közleményükben azonban a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóságra hárítják a felelősséget.

„A prefektúra már több napja utasította a közegészségügyi igazgatóságot, hogy naponta összesítse az adatokat a koronavírussal fertőzöttek számáról, és azokat pontosan továbbítsa a országos közegészségügyi hatóságnak, hogy kiküszöbölje az eltéréseket a megyei jelentések és az Országos Kommunikációs Csoport közleményében közölt adatok között”- olvasható a háromszéki prefektúra közleményében.

Mindezek ismeretében adatelemző legyen a talpán, aki meg tudja mondani pontosan hány hivatalosan is visszaigazolt koronavírus fertőzött beteg van az országban vagy éppen Kovászna megyében amikor az éppen ezzel a feladattal foglalkozó megyei és országos intézmények nem közölnek egyértelmű és összefüggő adatokat! Ilyen körülmények között melyik hivatalos forrás hiteles, honnan lehet tájékozódni és tájékoztatni?