Antal Árpád polgármester szerint a helyi készenléti bizottságban úgy döntöttek, hogy a koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi kórházi személyzet rendelkezésére bocsátják a sportcsarnok melletti sportszállót, ahol 30 személyt tudnak elhelyezni, illetve az érkezésüket is biztosítják. Ez azért nagy segítség, mert a tünetmentes fertőzötteket nem a kórházban kezelik, hanem orvosi felügyelet alatt az otthonukban, ha lehetőség van elszigetelődni családtagjaiktól.

A sepsiszentgyörgyi kórház több tucat alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal és van akiknek állapota megengedné, hogy az otthoni elszigetelődést, de körülményeik nem teszik lehetővé és nem is szívesen mennek haza, mert aggódnak családtagjaik egészségéért. Ők a következő hetekben a sportcsarnok melletti sportszállóban lakhatnak ingyenesen.

koronavírus
Illusztráció: szeretlekmagyarorszag.hu

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelenleg három karantén központot működtet, nem mindegyik van a város területén. Ezekben helyezik el mindazokat, akik az úgynevezett „vörös zónából” érkeznek és kötelesek intézményes karanténba vonulni.

Az ő elszállásolásukat és étkeztetésüket az önkormányzat fizeti de a pénzt utólag visszakapják a központi költségvetésből. Kivételt képeznek azok az esetek, ha valaki megszegi a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat és a hatóságok intézményes karanténba helyezik őket, mert akkor nekik kell fizetniük a szállás és étkeztetés költségeit, magyarázta a polgármester.