Feljelentést tett Kopacz Levente Kovászna városi RMDSZ-es önkormányzati képviselő a rendőrségen, mert április 12-én, húsvét vasárnapján a fürdővárosban közel másfél órán keresztül mozgó gépkocsiból harsogott a román himnusz.

A Sláger Rádiónak elmondta, a Kovászna városi és a Kovászna megyei rendőrségen is kéri az ügy kivizsgálását, továbbá ha a nyomozás során bebizonyosodik, hogy törvényszegés történt, a felelősök, az akcióban résztvevő szolgálatot teljesítő rendfenntartók ellen indítsanak eljárást.

Kopacz Levente szerint Kovásznán a román himnusz lejátszásáról szóló belügyminiszteri rendeletet több ponton is megsértették, hiszen a rendelet úgy szól, hogy szombaton és vasárnap 17 és 21 órakor a “Deșteaptă-te române” első három szakaszát a rendőrség, a csendőrség és a határőrség álló gépkocsijából hangosbemondón játsszák. Ehhez képest Kovásznán másfél órán keresztül járta a rendőrautó a város utcáit, a hangosbemondóból a román himnusz több szakaszát is többször bejátszották, tehát nem a kijelölt időpontban, és nem álló gépkocsiból.

Kopacz Levente elmondta, a város több részéből is felháborodott kovásznaiak jelezték a visszaélést, ebből derült ki, hogy a román himnuszt játszó rendőrautó gyakorlatilag az egész várost bejárta. A kovásznaiak egy része úgy véli, hogy a túlzott himnusz-lejátszással a húsvétot ünneplő magyarokat próbálták zavarni.