Antal Árpád polgármester szerint Sugásfürdői sípálya mellől lehozták a hóágyút, amely új rendeltetést kapott, ugyanis autóra szerelve, szerda estétől azzal permetezik a város utcáira és járdáira a fertőtlenítő szert.

Mindeddig a TEGA vízzel mosta az utcákat és a járdákat, de szerda estétől kezdődően fertőtlenítőszert is használ, amit hóágyúból szórnak minden este 22 órától egészen addig amíg a város minden utcáján végig nem haladnak, hangsúlyozta Tóth-Birtan Csaba.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere hozzátette: az utcák és járdák fertőtlenítő akciójára egy 2 000 literes tartály áll rendelkezésre, amelybe 0,25 százalékos hipoklorit oldat kerül, ez a minimális koncentrátum, amely hatást tud kifejteni és amely nem befolyásolja a lakosok és a háziállatok egészségét. Abban az esetben, ha a háziállatoknál mégis bármilyen rendellenességet észlelnek, kérjük jelezzék Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felé a 0267 316 957-es telefonszámon.

Antal Árpád szerint szerint jövő hétfőn kezdődik és 5 nap alatt befejezik Sepsiszentgyörgy mintegy 1000 lépcsőházának fertőtlenítését, a városháza által megbízott szakcég naponta 190-200 lépcsőház fertőtlenítését vállalta. A lakókat időben tájékoztatják, hogy éppen melyik lakónegyedben dolgoznak.

A csíkszeredai szakcég a fertőtlenítés során a Trioton Rapid AFb szert alkalmazza, melyet az Egészségügyi Minisztérium a 1427BIO/02/12.24.-es számmal hagyott jóvá.

A fertőtlenítésre a tömbházakban kifüggesztett időpontokban kerül sor, 11 és 13 óra között szünetel a fertőtlenítés, ugyanis ezidő alatt a 65 év felettiek kijárhatnak vásárolni. A fertőtlenítést végző cég azt tanácsolja, hogy az akció előtt és után legkevesebb egy órával a lakók ne lépjenek ki/be a lépcsőházba. Az önkormányzat kéri a lakosokat, hogy a fertőtlenítés idejére engedjék be a szakcéget, hiszen ez mindannyiunk érdeke.