Marcel Vela belügyminiszternek be kellene nyújtania lemondását, miután kitalálta az ortodox egyházzal a húsvét megünneplésére kötött egyezményt, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerdai online sajtótájékoztatóján kifejtette: az ortodox egyház és a belügyminisztérium közti protokollum is azt mutatja, hogy két Románia létezik. Egyik, ahol racionálisan döntünk, betartjuk a szabályokat és megértjük miért fontos bent maradni a házban még húsvétkor is, másik a „dörzsölt” Románia, amelyben azért vannak a szabályok, hogy ki lehessen azokat cselezni.

Antal Árpád bízik abban, hogy végül az „ésszerű Románia” győz és együtt tudunk fellépni a koronavírus járvány ellen, függetlenül attól, hogy ki milyen vallású, etnikumú és az ország melyik történelmi régiójában lakik. Kifejtette: örül annak, a romániai lakosság jelentős része elutasítóan viszonyul ehhez az ortodox húsvétra vonatkozó egyezménnyel szemben, így van esély, hogy normális kerékvágásba kerül az ország.

Ortodox húsvét
Ortodox húsvét | Archív fotó: Agerpres

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint, a belügyminiszternek – aki az ortodox egyházzal protokollumot kötött – be kell nyújtania lemondását. Hozzátette: sokat elárul arról, hogy mekkora támogatottsága van a belügyminiszter kezdeményezésének az is, hogy eddig a sajtótájékoztatóin minden alakalommal jelen volt Raed Arafat belügyi államtitkár is ám kedd este Marcel Vela egyedül, magányosan jelentette be „ezt a zseniális ötletét”.

Mint arról beszámoltunk a belügyminisztérium és az ortodox egyház egyezményt kötött, amelynek értelmében ortodox nagypénteken és nagyszombaton a hívek felkereshetik a templomaikat, hogy átvegyék a szentséget, a jeruzsálemi szent lángot pedig lakhelyük előtt, az utcán kapják majd meg szombaton 20 óra után a rendvédelmi szervektől és az egyház önkénteseitől. Ezzel az intézkedéssel jelentősen enyhítik a kijárási tilalom szabályait és veszélybe sodorhatják a koronavírus járvány elleni óvintézkedések eddigi eredményeit. 

Antal Árpád rámutatott: Románia több pólusú ország és az ortodox egyház egyik hatalmi centrum, amellyel mindig számolni kell. Véleménye szerint a húsvét megünneplésével és a kijárási tilalom szabályainak enyhítésével most öngólt rúgtak.

Most arról sem lehet beszélni, hogy a katolikusok vagy protestánsok másként közelítik meg az ünnepet, hiszen a görög, bolgár, szerb ortodoxok sokkal szigorúbb döntéseket hoztak, ott letartóztatták a pópákat akik nem tartották be a szabályokat, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi polgármester. Hozzátette: Romániában 25 éven keresztül az volt a vélekedés, hogy az ortodox egyház nélkül nem lehet választást nyerni ám Klaus Johannis győzelme ezt megcáfolta.