Több mint 1100 koronavírus-tesztet dolgozott fel eddig a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam diagnosztikai laboratórium. Fejér Szilárd kutató szerint a laboratóriumukban végzett tesztekre a minták 55 százaléka a sepsiszentgyörgyi kórházból érkezik, 22 százalék a közegészségügyi igazgatóságtól, 12 százalék magánkórházból és 11 százalék az indokolt esetben kérésre elvégzett teszt.

Az eddig elvégzett tesztek 81 százaléka negatív, 12 százalék pozitív és a tesztek 7 százaléka esetében az eredmény nem volt értelmezhető. Fejér Szilárd rámutatott, az irányított szűrővizsgálatok között, vagyis a közegészségügyi igazgatóság által küldött mintákban 2,5-szer nagyobb a pozitív teszteredmény előfordulása, mint a többi mintánál. A közegészségügyi igazgatóság által küldött minták 24 százalékánál pozitív az eredmény. Ez azzal magyarázható, hogy az igazgatóság a fertőzés gócpontokat deríti fel, a már koronavírussal diagnosztizált betegekkel kapcsolatba kerülő személyeket teszteltetik, mutatott rá a Sláger Rádió megkeresésére Fejér Szilárd.

A sepsiszentgyörgyi kutató szerint a magánlaboratóriumban napi 100-150 koronavírus-tesztet végeznek, ez egyelőre kielégíti a kéréseket. A kapacitást tovább tudják növelni, ha üzembe helyezik az automata nukleinsav-kivonót, amihez be kell szerezniük a reagenseket.