Napok óta zajlik az egyezkedés a háromszéki prefektus és polgármesterek között, hogy ki fizeti a saját hibájukból intézményes karanténba került személyek szállását és ellátását, számolt be a Sláger Rádiónak Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere szerint a prefektus telefonon utasította, hogy fizesse ki két karanténba helyezett személy szállás és élelmezés költségeit, ami egy személyre 4200 lejre rúg.

A kőröspataki polgármester rámutatott: a prefektus telefonos utasítására sem szegheti meg a törvényt, hiszen a közpénzzel el kell számolnia és a Számvevőszéknek nem mondhatja, hogy a prefektus telefonos utasítására cselekedett.

Kisgyörgy Sándor
Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere | Fotó: Hirmondo.ro

Kisgyörgy Sándor szerint a két kőröspataki személy külföldről való hazatérése után lakhelyi elkülönítésbe kellett volna vonuljon ám egyiket nem fogadta a családja, a másik pedig megszegte a szabályt és elment bevásárolni. A katonai rendeletben az áll, hogy aki megszegi a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, saját költségén viszik hatósági karanténba, szögezte le Kisgyörgy Sándor.

Hozzátette: végül a kőröspataki önkormányzat szerződést kötött a közegészségügyi igazgatósággal és az utalja az önkormányzatnak a karanténba levők ellátásának költségeit, amiből majd kifizetik a karanténba helyezettek szállásadóját és az étel kiszállítót. A kőröspataki polgármester hangsúlyozta: a háromszéki önkormányzatok többsége hasonló gondokkal küzd.