Kovászna megyében hétfőn 57 koronavírus fertőzött beteg volt – öttel több mint egy nappal azelőtt – derült ki az Országos Stratégiai Kommunikációs Csoport adataiból. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban hétfőn 23 koronavírus fertőzött vagy fertőzés gyanús beteget kezeltek, számolt be online sajtótájékoztatón András Nagy Róbert kórházigazgató és Rosu Mátyás orvosigazgató.

András-Nagy Róbert szerint két beteg súlyos állapotban van, egyikről már beigazolódott, hogy koronavírussal fertőzött, a másikuk vírustesztjét még várják. Őket a kórház intenzív terápiás osztályán, intubálva kezelik. A kórházigazgató hozzátette: a kritikus állapotban levők 65 év fölöttiek és társult betegségeik, így szív- és érrendszeri panaszaik is vannak. A sepsiszentgyörgyi kórházban kezelt többi koronavírusos vagy fertőzésgyanús páciens állapota kielégítő, közölük négyen kapnak oxigént. A sepsiszentgyörgyi kórházból eddig tíz gyógyult beteget engedtek haza.

kórház vezetői
Rosu Mátyás orvosigazgató és András-Nagy Róbert menedzser online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

Mivel a Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői tájékoztatása szerint Háromszéken 52 fertőzött beteget tartanak nyilván, Dr. Rosu Mátyás a sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója elmondta: nem minden beteget utalnak kórházba. A tünetmentes fertőzöttek csak akkor kerülnek kórházba, ha otthonukban nem lehet őket biztonságban elkülöníteni.

Hozzátette: zajlik a sepsiszentgyörgyi kórház alkalmazottainak tesztelése. A fertőző betegségek osztályán dolgozókat mind letesztelték és minden eredmény negatív. Rosu Mátyás rámutatott: ez azt bizonyítja, hogy ha védőfelszereléseket viselnek és betartják az óvintézkedéseket, akkor elkerülhető a fertőzés.