Nagy fejtörést okozott a polgármesterek számára a szükségállapotra vonatkozó katonai rendelet azon előírása, miszerint a tömbházak bejárataihoz kézfertőtlenítőket kellene kihelyezzenek. Gond az, hogy nincs ahonnan megvásárolják a szükséges készülékeket és a fertőtlenítő anyagokat.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád a sajtónak elmondta: a municípiumok szövetsége közös állásfoglalást készít elő, amelyben rámutatnak, hogy lehetetlen a katonai rendelet kivitelezése, mert nincs a piacon elég kézfertőtlenítő berendezés és fertőtlenítő szer.

A háromszéki városok polgármesterei mind ezzel a problémával szembesültek. Településeiken próbálják önerőből vagy szakcégek bevonásával megoldani a közterek, lépcsőházak fertőtlenítését, de képtelenek minden lépcsőházhoz kézfertőtlenítőt elhelyezni.

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön már a szükségállapot első napjaiban bezárták a játszótereket, rendszeresen mossák az utakat és járdákat, fertőtlenítik a köztéri bútorzatot. Kézdivásárhelyen ezekben a napokban fertőtlenítik a lépcsőházakat. Kovásznán eddig a közterületeket fertőtlenítették és keresik a megoldást a több mint száz lépcsőház fertőtlenítésére is. Baróton pedig önerőből oldják meg a 68 lépcsőház fertőtlenítését.