Háromszéken csütörtökön 34 koronavírus fertőzött beteget tartottak nyilván, derül ki az Országos Kommunikációs Csoport (GCS) adataiból, miközben egy nappal korábban még 14 fertőzöttről érkeztek adatok. Adatelemző legyen a talpán aki a különböző forrásokból érkező információk között el tud igazodni, azok ugyanis eltérő számokat közölnek a koronavírus fertőzöttekről, ugyanakkor percről percre változnak az adatok.

Miközben a sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége igyekszik rendszeresen tájékoztatni az intézményben kezelt betegekről, a háromszéki prefektúra nem közöl a teljes megyére vonatkozó adatokat a fertőzöttekről! A kormányhivataltól azt lehet megtudni, hogy a rendfenntartók milyen bevetéseken vesznek részt és hány büntetést szabtak ki, illetve hányan vannak intézményes karanténban vagy házi elkülönítésben.

Ezért eltérőek az adatok!

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója csütörtöki online sajtótájékoztatón rámutatott: arról tud beszámolni – központi jóváhagyást követően – ami az általa vezetett kórházban történik! Az Országos Kommunikációs Csoport viszont a személyazonossági igazolványban szereplő adatok szerint jelenti a betegeket, ám a járvány elején az ország hat járványkórházának valamelyikébe küldték a koronavírus fertőzötteket, illetve van aki nem a lakhelye szerinti megyében került kórházba, viszont a személyazonosságija alapján a statisztikákban Kovászna megyénél jelenik meg. Másrészt jelenleg percről-percre változnak az adatok és különböző időkben futnak be a jelentések.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerint minden általa adott információra először központi szinten jóváhagyást kell szereznie, ami időbe telik, ezért fordulhatott elő, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban hétfőn koronavírus fertőzés és társult betegségek következtében elhunyt egy 77 éves asszony ám azt csak szerdán tudták nyilvánosságra hozni.

Ez van a sepsiszentgyörgyi kórházban

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató elmondta: az intézménybe március 22-én került be az első koronavírussal diagnosztizált beteg, azóta pedig 25 fertőzöttet láttak el. Csütörtök délben egy órakor közülük még 19 fertőzött beteg volt a kórházban, 5 gyógyult személyt hazaengedtek, 1 beteg elhunyt. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) ugyancsak csütörtöki jelentése szerint Kovászna megyében 34 igazolt koronavírus eset van.

Dr. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelt betegek közül négyen szorulnak oxigénterápiára, egyikük állapota súlyosabb. Magyarázata szerint a koronavírus atípusos tüdőgyulladást okoz, ami azzal jár, hogy bár a betegek nem panaszkodnak légszomjra de a vér oxigénszaturációja a normális érték alatt van ezért szorulnak oxigénterápiára.