A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban 14-re emelkedett a koronavírus fertőzéssel kezelt betegek száma, ám az első gyógyult beteget viszont szerdán hazaengedték. Értesülésünk szerint egy nappal azelőtt a kolozsvári járványkórházból is gyógyultan hazaengedték az első háromszéki fertőzötteket, a kovásznai házaspárt és a fiuk barátnőjét.

Időközben a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházat átszervezték és mintegy 400-ra bővítették a befogadó képességét, illetve feloldották a karantént az intenzív terápiás osztályon, számolt be András Nagy Róbert. A kórházmenedzser szerint jelenleg problémát jelent, hogy mintegy másfél hétre van még védőfelszerelés készletük és nehezen tudják bővíteni raktárkészletüket, illetve a fertőzéstől tartva az egészségügyi személyzetből hárman felmondtak.

Sok koronavírus gyanús személy jelentkezik a sürgősségen!

Szerdai online sajtótájékoztatón Rosu Mátyás a kórház orvos igazgatója elmondta: jelenleg 14 koronavírus fertőzöttet kezelnek, illetve van még 5 fertőzés gyanús személy, akiknek várják a teszteredményeit. Hozzátette: az elmúlt napokban sok koronavírus gyanús személy jelentkezett a kórház sürgősségi osztályán.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A koronavírussal fertőzött orvosok állapota jó, kettőjük tüdőgyulladással küzd, lázasak és étvágytalanok, de kielégítő az állapotuk. Őket tesztelik és amint meggyógyulnak hazaengedik és amint lehet visszatérhetnek dolgozni, tette hozzá András-Nagy Róbert, aki szerint a protokoll alapján gyógyulást a betegség 12. és 13. napján végezett tesztek alapján állapítják meg, ha azok negatívak, akkor a páciensek hazatérhetnek. Ez az eljárás azonban a betegek számának növekedése következtében hamarosan megváltozik és a tünetmentes fertőzötteket teszt nélkül fogják 14 napos lakhelyi elkülönítésbe helyezni.

Megnövelték a kórház befogadó képességét

Mint arról beszámoltunk múlt héten lezárták a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív osztályát, miután az egyik ott kezelt betegről kiderült, hogy koronavírus fertőzött. Az osztály 38 alkalmazottját tesztelték, eddig 28 érkezett vissza és mind negatív, tehát nem fertőzöttek, így a helyi sürgősségi bizottság jóváhagyása után kezdhetnek dolgozni.

sürgősség
Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerint a kórházi osztályok átszervezésével hozzávetőleg 400ra növelték a kórház befogadó képességét. A főépületben 200-250 koronavírus fertőzött beteget tudnak egy időben ellátni, illetve további 60 fertőzés gyanús pácienst tudnak elkülöníteni. Külön épületben a régi kórházi szárnyban helyezik el a többi beteget és két és félszeresére növelték az oxigénhálózat kapacitását.

Vészesen fogy a védőfelszerelés raktárkészlet!

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg még mintegy másfél hétre elegendő védőfelszerelés áll az egészségügyi személyzet rendelkezésére, mondta a kórházigazgató, aki szerint nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy felkutassák és megrendeljék az újabb készleteket, de nehezen lehet azokat beszerezni. Ugyanakkor ésszerűsítették is a védőfelszerelés használatát az egészségügyi minisztérium útmutatója alapján. Arra törekednek, hogy amikor valaki felveszi a védőruhát, akkor egy időben teljesen ellássák a beteget, tehát vizsgálatot végezzenek, kezelést adjanak és el is lássák őket.

Egészségügyi személyzetet alkalmaznak!

Újságírói kérdésre válaszolva András Nagy Róbert elmondta: eddig három alkalmazott, egy idős orvos, egy asszisztens és egy ápoló mondott fel a koronavírus fertőzéstől tartva. Az igazgató rámutatott: az orvos nem megfutamodott a felelősség elől, hanem közel 70 éves, ezért az első vonalban dolgozva veszélyeztetett, ezért közösen döntöttek arról, hogy otthonról segíti az egészségügyi személyzet munkáját.

Sepsiszentgyörgyi kórház
Sepsiszentgyörgyi kórház

A katonai rendelet lehetővé teszi, hogy versenyvizsga nélkül, hat hónapra alkalmazzanak egészségügyi személyzetet, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke szerint jövő héten megkötik a szerződéseket az újonnan alkalmazottakkal, akik a koronavírus elleni védekezés első vonalában fognak dolgozni. A sepsiszentgyörgyi kórháznak közel 1000 alkalmazottja van, közülük 96-an vannak lakhelyi elkülönítésben vagy egyeseket a kórházban ápolnak. Amint az ő tesztjük negatív lesz, visszatérnek dolgozni.