Robbanás hangjára ébredtek péntek hajnalban a háromszéki Uzon község lakói. Két fiatal férfi felrobbantotta a helybéli CEC Bank pénzkiadó automatáját. A bankrablók azonban nem tudtak elmenekülni zsákmányukkal, ugyanis a rendőrség tetten érte őket, amint a felrobbantott bankautomatából szedték ki a pénzeket, tájékoztat az országos rendőrparancsnokság (IGPR) közleménye.

Ez szerint a rendőrök a háromszéki Uzon községben péntek hajnalban 04.15-kor tetten értek egy 25 és egy 38 éves férfit, amint az általuk felrobbantott bankautomatából szedték ki a pénzt. A rendőrség beszámolója szerint a két férfi miután robbantottak, felfeszítették egy uzoni tömbház földszintjén berendezett bankfiók bejárati ajtaját és összegyűjtötték a bankautomata pénztárolójában lévő összeget. Ezt követően elhagyták az épületet és menekülni próbáltak, ám ekkor elfogták őket a helyi rendőrök. A nyomozás során egy brassói benzinkútnál elfogták egy harmadik tettestársukat is, aki a robbantásos bankrablással foglalkozó két férfit Uzonba szállította.

A három bankrablót azzal is gyanúsítják, hogy az elmúlt időszakban hasonló módszerrel raboltak ki bankautomatákat Brassópojánán és Sinaián is. A tetteseket előzetes letartóztatásba helyezték.

A pénteki bankrablás tényét a sajtónak megerősítette Ráduly István uzoni polgármester is, aki szerint a háromszéki nagyközség lakóit hajnali 4 órakor egy hatalmas robbantás ébresztette. „Nem voltam az eset helyszínén, de meg tudom erősíteni, hogy megtörtént”, mondta a polgármester.

Bankautomata robbantas
Illusztráció: evz.ro
Robbantásos bankrablás: van-e abszolút bankbiztonság?

Az elmúlt időszakban elszaporodtak a robbantásos bankautomata rablások Romániában. Aradon és a Temes megyei Belence községben vitt véghez sikeres robbantásos rablást, vélhetően ugyanaz a bűnbanda. Nemrégiben Brassópojánán és Sinaián használták ezt a módszert a maszkot viselő tolvajok, akiknek zsákmánnyal együtt sikerült elmenekülniük. A rendőrség nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ezeket ugyanaz a banda követte el.

Robbantásos bankautomata rablást már az elmúlt években is elkövettek Petrozsényben, Brăilán, Bukarestben és Brassóban is. Lényege, hogy a pénzkiadó automata burkolatát robbantják le és a pénzkazetták nem sérülnek. Bár látszólag elszaporodtak az országban a bankautomata rablások, ez Romániában mégsem olyan gyakori mint a szomszédos Magyarországon vagy Bulgáriában, véli a Sláger Rádió által megszólaltatott sepsiszentgyörgyi banki szakember.

A neve elhallgatását kérő szakértő szerint ez annak is köszönhető, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) az európai elvárásoknál szigorúbb biztonsági szabályokat követel a bankoktól, így sokkal több biztonsági kamerát és érzékelőt, pánikgombot kell felszerelniük és a bankbiztonsági ellenőrzések is gyakoribbak. A sepsiszentgyörgyi banki szakértő szerint a hazai bankok saját biztonsági részleget működtetnek, gyakori, hogy ott volt rendőrök és informatikusok dolgoznak. A pénzintézetek alkalmazottait is kiképzik arra, hogy mit tegyenek bankrablás esetében.

A fizikai védelmi rendszer mellett az informatikai védelemre is nagy hangsúlyt fektetnek, és a bankok együttműködnek az informatikai támadások kivédésében, így ha egy pénzintézet megtapasztal egy támadás vagy csalás fajtát, arról értesíti a többieket is, hogy felkészüljenek a kivédésére. Általánosságban elmondható, hogy a romániai bankrendszer biztonságban van, véli a sepsiszentgyörgyi szakértő.