Sepsiszentgyörgyön már szerdán délelőtt, vagyis a teljes kijárási tilalom hatályba lépése előtt kezdték elfoglalni a rendfenntartók az állásaikat. Egyre több helyszínen parkoltak le a villogó rendőrautók.

Sepsiszentgyörgy főtér
Kihalt a máskor népes főtér | Fotó: Kovács Blanka

Amikor megszólalt a déli harangszó, elcsendesedett a város. A rendőrök kiálltak az úttest közepére, és minden arra haladó gépkocsit leintettek. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kérték és a lakás elhagyására magyarázatot vártak a rendfenntartók. A csendőrautókból hangosbemondón két nyelven – románul és magyarul- hangzott fel a „maradj otthon” felhívás.

Szerdán délután, egy óra alatt amíg a városban voltunk, szinte minden gépkocsit megállítottak, ám a gyalogosokat akkor még csak a legritkább esetben, egy-két alkalommal igazoltatták. A sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren, a Sugás áruház előtt kettes – hármas csoportokban jártak a romák, ők valószínű nem is tudtak a kijárási tilalomról, de nem is foglalkozott velük senki.
Kijárási tilalom
Ezek a kijárási tilalom szabályai!

Szerda déltől teljes kijárási tilalom lépett érvénybe Romániában, az intézkedés azt jelenti, hogy az éjszakai kijárási tilalmat kiterjesztették a nappalokra is!

Az emberek csak a következő célokból hagyhatják el a lakhelyüket: munkavégzés (beleértve a mezőgazdasági munkákat), bevásárlás, halaszthatatlan gyógykezelés, gyermek és idős hozzátartozó ellátása, rövid séta, kutyasétáltatás a lakhelyük környékén, véradás vagy humanitárius jellegű önkéntes tevékenység.


A rendkívüli óvintézkedések betartásának ellenőrzésére a rendőrség és csendőrség mellett a hadsereget bevetik, bár ezt szerdán, Sepsiszentgyörgyön nem tapasztaltuk.

A 65 évesnél idősebb személyek kizárólag 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonaikat, annak érdekében, hogy bevásároljanak, vagy halaszthatatlan gyógykezelést igényeljenek, illetve kisebb sétát tegyenek lakhelyük környékén.

Rendőrségi ellenőrzés koronavírus idején
Rendőrségi ellenőrzés koronavírus idején | Fotó: Kovács Zsolt

Bárki aki a nap bármely szakában elhagyja otthonát, rendelkeznie kell vagy a munkaadója által kibocsátott igazolással, amelyben szerepelnie kell a munkavégzés helye és a lakhely útvonala, vagy pedig saját felelősségre írt nyilatkozat, amelyben szerepel a lakhely elhagyás oka és a megtenni kívánt útvonal.

A munkahelyi igazolásokat a rendőrség elfogadja pecsét nélkül is, illetve sem a munkaigazolást sem a saját felelősségű nyilatkozatot nem szükséges papíron felmutatni, elégséges ha a dokumentumot okostelefonon vagy tableten bemutatják az ellenőrző szerveknek.

Mint arról a kijárási tilalom első éjszakáján gyűjtött tapasztalatainkból kiderül a hatóságok nagyon komolyan veszik az intézkedést és szigorúan büntetik – akár 5000 lejre – azokat, akik indokolatlanul elhagyják otthonaikat és nem tudnak felmutatni vagy munkahelyi igazolást vagy saját felelősségre tett nyilatkozatot. Olvassák ITT az első napi élménybeszámolónkat!