Aki házi elkülönítésben van, az ne gyűjtse szétválogatva az újrahasznosítható hulladékot, hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat. Rámutatnak: annak érdekében, hogy a vírus terjedését elkerüljék a házi elkülönítésben lévő személyeket arra kérik, hogy a szokottól eltérően ne gyűjtsenek szelektíven!

Ennek oka, hogy az újrahasznosítható hulladék sok kézen átmegy, ezért megnövekedhet a fertőzés terjesztésének kockázata. Bár nem környezetbarát eljárás, de az azonnali egészségügyi következmények veszélye most nagyobb, szükség esetén a szabályt jobb mellőzni – hangsúlyozta Máthé László. A TEGA köztisztasági vállalat igazgatója szerint aki nem fertőzés gyanús, az a járvány idején is ugyanúgy kell eljárjon, mint eddig, tőlük az újrahasznosítható és a vegyes szemetet külön szállítják el.

Hulladékválogatás a lécfalvi lerakóban | Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület arról tájékoztat, hogy kiemelten foglalkoznak a karanténban levő személyektől származó hulladék begyűjtésével. Mivel ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, az egészségügyi minisztérium rendelete alapján csak erre szakosodott cégek gyűjthetik össze, szállítják el az égetőkbe, ahol megsemmisítik. Háromszéken a hulladékgazdálkodás teljes kapacitással működik és nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékkezelő központban dolgozó alkalmazottak egészségének megőrzésére, mondta Ambrus József az egyesület igazgatója.

A TEGA felfüggeszti a számlázást

Lakossági ügyfeleknek áprilisban nem küld számlát a TEGA Rt: a szükségállapot ideje alatt nem dolgoznak a díjbeszedők sem, ezáltal is csökkentik az esélyét egy lehetséges fertőzésnek.

A köztisztasági vállalat felhívja a figyelmet: a számlázás felfüggesztése azt jelenti, hogy egy későbbi időpontban küldenek majd számlát, előreláthatóan a szükségállapot lejártával. Ez az intézkedés minden magánszemélyt érint. Azok az ügyfelek, akik ennek ellenére szeretnének fizetni, igényelhetnek számlát a www.tega.ro honlapon.