A koronavírus járvány idején a szokásosnál is nagyobb szükség van a szociális tevékenységet ellátó civil szervezetekre, amelyekre a többlet feladat hárul. Az otthoni betegellátást mellett, a bevásárlást, gyógyszer beszerzést és a kórházakból hazabocsátott betegek utógondozását is ellátják, derült ki a háromszéki önkormányzat és civil szervezetek csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

„Ha fizikailag nem is szabad egymás kezét megfognunk, a bajban nem engedhetjük el a rászorulók kezét”, mondta Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, aki rámutatott: a megyei önkormányzat költségvetéséből 1 millió lejt különítettek el idén a szociális tevékenységet ellátó egyesületeknek és alapítványoknak. A koronavírus járvány miatt pedig felgyorsították az ezek által benyújtott pályázatok elbírálását és szerződés kötéseket, hogy a civil szervezetek minél hamarabb a rászorulók támogatására tudják fordítani a pénzt.

online sajtótájékoztató
Online sajtótájékoztató a civil szervezetekkel

Tamás Sándor szerint az 1 millió lejes pénzkeret 75 százalékát otthoni betegápolásra kapta három szervezet, így a Diakónia Keresztény Alapítvány 368 ezer lejt, a Caritas 240 ezer lejt és a Vöröskereszt háromszéki szervezete 130 ezer lejt költhet otthoni betegápolásra. Emellett további három civil szervezet kap támogatást nappali központok működtetésére és fogyatékkal élők támogatását célzó tevékenységekre. A megyei önkormányzat támogatási kerete mellett a civil szervezetek a helyi önkormányzatoknál is pályáztak tevékenységeik fenntartási költségeire. A Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária elmondta: a 6 civil szervezet összesen 13 tevékenységre kap támogatást, ezek több mint 1600 háromszéki rászorulót látnak el napi rendszerességgel.

A Caritas Kovászna megyei szervezetének képviseletében, Hubbes Kinga arról számolt be, hogy 33 háromszéki településen vannak jelen és mintegy 600 rászorulót látnak el naponta. Rámutatott: értékelik, hogy a megyei önkormányzat idén hamar elbírálta a pályázataikat, mivel ebben a nehéz időszakban kiemelt szükség van a civil szervezetekre, amelyek a szokásos otthoni betegápolási szolgáltatásukat a járvány idején kiegészítették néhány új tevékenységgel, intenzív kapcsolatot tartanak a rászorulókkal.

A Diakónia Keresztény Alapítvány háromszéki vezetője, Tóth Anna szerint a járvány idején a végletekig kitartanak és működtetik a házi betegellátást. Háromszék 60 falújában és 3 városban mintegy 850 idős személyt gondoznak. 38 munkatársuk 21 szolgálati autóval födi le a megyét. „Járvány idején vigyáznunk kell a munkatársainkra is, ezért örvendünk annak, hogy elrendelték a kijárási tilalmat, mivel így nagyobb biztonságban tudjuk végezni munkánkat”, mutatott rá Tóth Anna.

Illusztráció: karpathir.com

A Vöröskereszt háromszéki vezetője, Pap Adolf is arról számolt be, hogy a járvány idején is végzik a dolgukat, 3 településen – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bölönben – mintegy 120 személy otthoni gondozását látják el. Járvány idején pedig naponta többször is meglátogatják a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi gondozottakat.

Bevásárolnak, gyógyszert visznek és sebet kötöznek!

A Sláger Rádió kérdésére, hogy a koronavírus járvány idején milyen többlet feladatok hárultak a civil szervezetekre és miket vállalnak a szokásoshoz képest, Tóth Anna a Diakónia Keresztény Alapítvány vezetője elmondta: a kijárás tilalom miatt egyre több idős személy kéri, hogy fizessék ki a számláit, vásároljanak be számára és, hogy váltsák ki a gyógyszereiket. A Diakónia munkatársai a családorvosokkal is tartják a kapcsolatot és közvetítenek a krónikus betegek és orvosaik között, így óvva meg őket az esetleges fertőzéstől.

Másik feladat, ugyancsak a járványhoz köthető, mondta Tóth Anna, aki rámutatott, hogy ezekben a napokban a kórházakból a szokásosnál hamarabb kiengedik a pácienseket, ezért határozottan nőtt az utógondozás irányi igény és a Diakónia munkatársaitól igénylik a sebkötözést, a műtét utáni varratok kiszedését. Hozzátette: egyre nagyobb problémát jelent a munkatársaik számára beszerezni a védőmaszkot és kézfertőtlenítőt!