Szerda estétől teljes kijárási tilalom lép érvénybe Romániában, az intézkedés betartásának ellenőrzésére a katonaságot is bevetik. Az új intézkedés azt jelenti, hogy az éjszakai kijárási tilalmat kiterjesztik a nappalokra is!

E szerint az emberek a nap bármely órájában csak indokolt esetben – munkavégzés, bevásárlás, halaszthatatlan gyógykezelés miatt – hagyhatják el a lakhelyüket. A rendkívüli óvintézkedések betartásának ellenőrzésére a rendőrség és csendőrség mellett a hadsereget bevetik.

Ludovic Orban miniszterelnök pontosított: a teljes kijárási tilalom alatt az államelnök korábbi kijelentésével ellentétben a 65 év felettiek is elhagyhatják otthonaikat, hogy bevásároljanak vagy gyógykezelésük ügyében eljárjanak!

Marcel Vela belügyminiszter kedd este közölte: a 65 évesnél idősebb személyek kizárólag 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonaikat, annak érdekében, hogy bevásároljanak, vagy halaszthatatlan gyógykezelést igényeljenek, illetve kisebb sétát tegyenek lakhelyük környékén. A hatóságok szeretnék lehetővé tenni azt is, hogy 11 és 13 óra között a boltokban és gyógyszertárakban külön szolgálják ki a 65 évnél idősebb embereket.

Marcel Vela szerint a teljes kijárási tilalom a nap minden szakára érvényes és az emberek csak a következő célokból hagyhatják el a lakhelyüket: munkavégzés (beleértve a mezőgazdasági munkákat), bevásárlás, halaszthatatlan gyógykezelés, gyermek és idős hozzátartozó ellátása, rövid séta, kutyasétáltatás a lakhelyük környékén, véradás vagy humanitárius jellegű önkéntes tevékenység.

kijárási tilalom

Bárki aki elhagyja otthonát, rendelkeznie kell vagy a munkaadója által kibocsátott igazolással, amelyben szerepelnie kell a munkavégzés helye és a lakhely útvonala, vagy pedig saját felelősségre írt nyilatkozat, amelyben szerepel a lakhely elhagyás oka és a megtenni kívánt útvonal. Marcel Vela belügyminiszter azt is közölte, hogy a munkahelyi igazolásokat a rendőrség elfogadja pecsét nélkül is, illetve sem a munkaigazolást sem a saját felelősségű nyilatkozatot nem szükséges papíron felmutatni, elégséges ha a dokumentumot okostelefonon vagy tableten bemutatják az ellenőrző szerveknek.

Szerda estétől a Románia területére belépő személyek automatikusan intézményes vagy házi karanténba kerülnek. Ugyanakkor a helyi hatóságok kötelesek azonosítani és biztonságba helyezni a hajléktalan személyeket.

Mint arról a kijárási tilalom első éjszakáján gyűjtött tapasztalatainkból kiderül a hatóságok nagyon komolyan veszik az intézkedést és szigorúan büntetik – akár 5000 lejre – azokat, akik indokolatlanul elhagyják otthonaikat és nem tudnak felmutatni vagy munkahelyi igazolást vagy saját felelősségre tett nyilatkozatot. Olvassák ITT az első napi élménybeszámolónkat!