Vasárnap este 10 órától újabb óvintézkedéseket vezetnek be a koronavírus megfékezése érdekében, jelentette be Marcel Vela. A belügyminiszter szerint csak nyomós okkal lehet az utcán tartózkodni és indokolt esetben lehet elhagyni az otthonokat.

koronavírus

– Az élelmiszer-üzletek, gyógyszertárak és ruhatisztítók kivételével bezárnak a boltok a bevásárló központokban.

– Bezárnak a fogászati rendelők, csak a sürgősségi fogorvosi beavatkozások engedélyezettek.

– Az utcákon, köztereken három fősnél nagyobb csoportok nem gyülekezhetnek, csak ha a csoportot alkotó személyek együtt élnek.

– A kijárási tilalom este 10 és reggel 6 óra közti időszakra érvényes. Este 10 óra után a polgárok csak indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyüket. A lakhelyelhagyás a következő célokból történhet:

     1. munkavégzés, illetve munkahelyre való eljutás, abban az esetben, ha a munka nem végezhető el otthonról

     2. alapszükségleti termékek beszerzése, beleértve a háziállatok szükségleteit is.

     3. halaszthatatlan orvosi vizsgálatok elvégzése

     4. beteg, idős vagy fogyatékkal élő hozzátartozó, illetve gyermek ellátása/elkísérése.

     5. rövid séta vagy kutya sétáltatás a lakhely közelében

– A katonai rendelet előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását. A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást. A munkahelyi igazolvány és a nyilatkozat formanyomtatványa innen letölthető.

– Azok a koronavírus fertőzés gyanús személyek, akik elhagyják a kötelező lakhelyi felügyeletet, különösen veszélyesnek tekinthetőek és erőszakkal fogják őket őrzött karanténba helyezni és újabb 14 napra meghosszabbítják a karanténjuk idejét. Ugyanakkor büntetést fizetnek.

– A belügyminisztérium elrendelte, hogy az önkormányzatok vegyék nyilvántartásba a 65 év feletti személyeket, akiknek nincs támaszuk. Számukra kötelező élelmiszert biztosítani.

– Az istentiszteleteket/miséket a lelkészek megtarthatják a templomban, de résztvevők nélkül. Ezeket online, vagy a sajtón keresztül közvetíthetik.

– Lehet tartani esküvőket, keresztelőket, temetéseket, de ezeken nem vehet részt nyolcnál több személy.

– Romániába nem román állampolgár nem jöhet be a szükségállapot ideje alatt, kivételt képez ez alól a teherforgalom.