Sepsiszentgyörgyön hétfőtől összehangolt akciót indít az önkormányzat a civil szervezetekkel összefogva, az idős, egyedülálló, rászoruló személyek segítésére, jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az akciót a Vöröskereszt helyi szervezete koordinálja és rész vesz benne a Máltai Szeretetszolgálat, a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Caritas és a Gondviselés Segélyszervezet mintegy 30 önkéntese. Ők egyrészt élelmiszer és tisztálkodási csomagokat szállítanak házhoz az idős, rászoruló személyeknek, másrészt a 70 év fölötti sepsiszentgyörgyiek számára vállalják, hogy a patikákban kiváltják a szükséges gyógyszereket és házhoz szállítják azokat.

Az akciót koordináló Pap Adolf, a háromszéki Vöröskereszt képviselője az online sajtótájékoztatón elmondta: összeállítottak egy 50 termékből álló listát, amelyen elérhető árú, de megfelelő minőségű alapélelmiszerek és higiéniai termékek vannak. Többek között alapélelmiszerek, mint kukoricaliszt, cukor, rizs, griz, olaj, tésztafélék, stb. Továbbá lehet igényelni tisztító és fertőtlenítő szereket, wc papírt, papírtörlőt, zsebkendőt is. A részletes listát közzéteszik az önkormányzat és az akcióban részt vevő segélyszervezetek Facebook oldalán, illetve plakátokon is, de felveszik a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akiket az otthoni beteggondozás során ellátnak és felajánlják nekik ezt a lehetőséget.

bevásárlás időseknek
Bevásárlás időseknek | Illusztráció: Szentendre.hu

Pap Adolf szerint hétfőn nyilvánosságra hoznak egy telefonszámot is, amelyen az igénylők felvehetik a kapcsolatot a kezdeményezőkkel. Elképzelés szerint naponta 9 és 15 óra között lehet leadni a rendeléseket és a sepsiszentgyörgyi civil szervezetek 24 óra alatt szállítják házhoz a kért termékeket, amiből egy-egy darabot lehet egyszerre rendelni. A Vöröskereszt helyi vezetője hozzátette: nyilván nem lesz ingyenes ez a szolgáltatás, ugyanis az igényelt termékeket meg kell vásárolni ám az igénylista leadásakor közlik az összeget, hogy mennyibe kerülnek ezek a termékek ám igyekeztek olyan terméklistát összeállítani, hogy elérhető áron legyenek.

A segélyakciót koordináló Pap Adolf szerint az önkénteseket hármas csoportokba szervezik és a csapatok nem találkozhatnak egymással, hogy kerüljék az esetleges fertőzést. Hozzátette: Sepsiszentgyörgyön jelenleg mintegy 20 olyan idős személyről tudnak, aki otthoni ellátásra szorul, de hétfőtől várják mások jelentkezését is.

A Sepsiszentgyörgyön indított akció a város területére szorítkozik, mutatott rá a Vöröskereszt képviselője, aki azt szorgalmazta, hogy minden önkormányzat keresse meg a területén tevékenykedő civil szervezeteket és szervezzék meg a hasonló akciójukat, hiszen ez akkor lehet sikeres, ha helyi erőforrásokat mozgósítanak. Pap Adolf felajánlotta, hogy amennyiben más településeken szerveződnek ilyen akciók, akkor szívesen megosztják a sepsiszentgyörgyi tapasztalatokat és tanácsokkal segítenek, hogy miként kell egy ilyen rendszert működtetni.

Tudomásunk szerint több háromszéki településen zajlanak már hasonló jellegű akciók. Többnyire a civil szervezetek ajánlották fel idős személyeknek segítségüket, de nem ritka, hogy egy-egy lelkes fiatal ajánlja, hogy segít bevásárolni és házhoz szállítja a szükséges termékeket. Az ilyen rendszerek hatékony működéséhez szükség lenne, hogy településenként összehangolják az erőforrásokat.