Betiltották a román hatóságok az ezer főnél nagyobb, szabad- és beltéri tömegrendezvényeket a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A rendelkezés miatt nem rendezik meg a marosvásárhelyi székely szabadság napját, ám megtartják a kisebb méretű sepsiszentgyörgyi eseményt. Ugyanakkor kérdéses még, hogy megtartják-e a március 15-ei ünnepségeket Erdélyben.

A székely szabadság napjára meghirdetett marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás elmarad – közölte megkeresésünkre Izsák Balázs. Az SZNT elnöke hozzátette, tiszteletben tartják a katasztrófavédelmi hatóságnak a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából hozott rendeletét. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy tervezik-e a rendezvény megszervezését egy esetleges későbbi időpontban, Izsák Balázs leszögezte: „március 10-e a székely szabadság napja, nincs más forgatókönyv”.

Autonómia tüntetés a sepsiszentgyörgyi Székely Szabadság Terén | Fotó: Kovács Blanka

Az SZNT elnöke párhuzamot vont a magyarországi március 15-i rendezvénnyel, mint mondta, Magyarországon is elmarad a központi ünnepség, és azt sem tartják meg későbbi időpontban. Gazda Zoltán az Sepsiszéki Székely Tanács elnöke azt jelentette be, hogy március 10-én, kedden 10 órától a sepsiszentgyörgyi Turul szobornál megtartják a Székely Szabadság Napi rendezvényt mivel ott nem szoktak ezernél többen összegyűlni.

Kérdéses az, hogy meg lehet-e tartani a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Erdély-szerte tervezett ünnepségeket, megemlékezéseket, felvonulásokat. Ezekről minden esetben a helyi önkormányzatok döntenek majd.

A sporteseményeket is érinti a tiltás. Vasárnap a Sepsi Arénában megszervezett Sepsi SIC – Szatmárnémeti kosárlabda mérkőzésre csak 900 nézőt engedtek be a szervezők a helyi hatóságok jóváhagyásával. A Sepsi OSK focicsapat mérkőzéseit is tévés közvetítésből követhetik a szurkolók, mivel a Román Labdarugó Liga döntése értelmében a focimeccseket zárt kapuk mögött játsszák.