Háromszéken 37-re emelkedett a házi-karanténban lévő személyek száma, de nagyon fontos, hogy egyiküknek sincs betegségre utaló tünete! Azért tartják őket otthonukban elszigetelve mert olyan országból érkeztek, ahol koronavírus fertőzés van ezért 14 napig az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartják őket.

Élet a karanténban

A Sláger Rádió interneten felvette a kapcsolatot egy sepsiszentgyörgyi házaspárral, akik ötödik napja vannak önkéntes házi karanténban. Ők olaszországi kirándulásról hazatérve kerültek vesztegzárba.

A neve elhallgatását kérő hölgy elmondta: önként jelentkeztek be a közegészségügyi igazgatóságnál, mert így tartották helyesnek, hogy megvédjék a családtagjaikat, barátaikat, munkatársaikat és ügyfeleiket. Másrészt megtapasztalták a félelmet is, hogy nem szívesen találkoznának velünk az emberek, tudva, hogy a koronavírus által érintett térségben jártak – számolt be a sepsiszentgyörgyi nő.

Meglátása szerint, érdekes tapasztalat az elszigeteltség, azt tartja leginkább embert próbálónak, hogy nem találkozhatnak a gyerekükkel, aki nem vett részt a kiránduláson. Elmondta: próbálják kihozni a kényszerhelyzetből a maximumot, otthonról számítógépen dolgoznak, de pihennek is. „A karantén az új wellness”- írta nevető emotikon kíséretében a sepsiszentgyörgyi hölgy.

A bevásárlást a barátaik, munkatársak intézik, az ajtó előtt hagyják mindazt, amire szükségük van. A közegészségügyi igazgatóság munkatársainak naponta telefonon számolnak be állapotukról, arról, hogy mennyi a testhőmérsékletük. A házaspár mind a két tagja kitűnően van, tünetmentesek.

Zöld számon kérhetők információk a koronavírusról

Az állampolgárok a 0800 800 358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800 800 358-as zöld számot.

Ezen a számon naponta – beleértve szombatot és vasárnapot is – 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben – ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött – továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni.