A háromszéki önkormányzat idén 40.000 lejjel támogatja a december 1-i, Románia Nemzeti Ünnepének rendezvényeit, jelentette be a csütörtöki tanácsülést követően Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök leszögezte, idén sem vesz részt az ünnepségen. Hozzátette az elmúlt években világossá tette, hogy akkor vesz részt a december 1-i ünnepségen, ha lehetőséget adnak számára, hogy ott fel is szólaljon és beszéljen a magyar közösség száz éves „tapasztalatáról” Romániában vagyis az 1000 év Erdélyben 100 év Romániában témában.

Tamás Sándor
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor szerint a Románia Nemzeti Ünnepének háromszéki eseménysorozatára készített meghívókon egyaránt szerepel a támogatók logója, így a prefektúráé, a megyei és sepsiszentgyörgyi önkormányzatoké, ám az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben ő megyei tanács elnökként idén meghívót se kapott, senki nem említette, hogy jelen kellene legyen az ünnepségen.

Mint arról beszámoltunk a Kovászna megyei magyar elöljárók az elmúlt években se vettek részt a román nemzeti ünnepen emlékeztetve, hogy a romániai magyar közösség számára december 1-e nem ünnep, mivel az ország nem tartotta be az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt ígéreteket. Korábban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester azt is felvetette, hogy Románia nemzeti ünnepének egy másik dátumot kellene találni, amit egyaránt megünnepelhetnek az itt élő közösségek, például ilyen közös ünnep lehetne az 1989-es forradalom időpontja.