Tehetséges fiatal koreográfusoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget és együttműködési lehetőséget az Andrei Mureșanu Színház. A sepsiszentgyörgyi román társulat október 13 és 19-e között negyedik alkalommal szervezi az egyedülálló és hiánypótló D-Butan-T színházi fesztivált, amely le akar számolni a román színházi életben uralkodó sztereotípiával, amely kockázatként kezeli a kezdő alkotókat és projektjeiket.

Miután a fesztivál korábbi kiadásai a pályakezdő színészeknek, rendezőknek és díszlettervezőknek kínáltak bemutatkozási lehetőséget, a vasárnap kezdődő egyhetes D-Butan-T fesztiválon ezúttal a pályakezdő koreográfusok kerülnek reflektorfénybe. A beérkezett pályázatokból öt koreográfus előadását válogatták be a versenyprogramba: Anastasia Grigore – Chorismos; Beatrice Maria Tudor – Câte un om de iubit (Egy-egy szeretni való ember); Simona Dabija – De fapt (Tulajdonképpen); Mariana Gavriciuc -Fragile, Handle with Care és Maria-Luiza Dimulescu – Ultima picătură (Az utolsó csepp) című darabját nézheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség.

A legjobb koreográfiát a Veres-Nagy Attila, Zeno Apostolache, Bocsárdi Magor, Vava Ștefănescu és Flavia Giurgiu által alkotott öttagú zsűri választja ki és az előző évekhez hasonlóan a fesztivál győztes koreográfussal együttműködési szerződést köt az Andrei Mureșanu színház egy előadás megvalósítására.

D-Butan-T fesztivál
D-Butan-T fesztivál | Fotó: Andrei Muresanu színház

A D-Butan-T fesztivál ugyanakkor nem csak egyhetes színházi élményt kínál, hiszen lesznek szakmai konferenciák, műhelymunkák, koncertek, kiállítások és könyvbemutatók is és mindezekre ingyenes a belépés de előzetes bejelentkezés szükséges. A versenyelőadások hétfőtől péntekig este 6 órakor kezdődnek az Andrei Muresanu színház Művész Termében.A fesztivál különleges eseménye a sepsiszentgyörgyi Kék Hold Táncklub vezetője, Marton Enikő által kezdeményezett flashmob a toleranciáért. Emellett a D-Butan-T közönsége meglepetéskoncerten is részt vehet szerdán, este 9 órától, valamint naponta 16 órától zenés filmeket nézhetnek meg a moziban.

A fesztivál részletes programja megtekinthető az Andrei Muresanu színház honlapján.