Bár az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a Háromszékre látogató hazai turisták száma, a külföldiek elkerülik a térséget. Bár a szomszédos Brassóban sűrűn lehet külföldi turistacsoportokba botlani, az alig 30 kilométerre lévő Sepsiszentgyörgyön csak elvétve lehet idegen szót hallani.

Fotók: Kocsis B. János
Tour Info iroda Sepsiszentgyörgy főterén

Miközben tavaly Brassó megyébe 1,3 millió vendég érkezett, Háromszékre 118.000 turista látogatott, ezek csupán 10 százaléka külföldi, mutatott rá László Endre. A Székelyföldi Turisztikai Menedzsment klaszter elnöke szerint már a magyarországi turisták számára sem Székelyföld az elsődleges célpont, hiszen sokan bejárták már a magyarok lakta térséget, ezért elkezdték felfedezni Románia más vidékeit. Ma már kiscsoportokban, tematikus eseményekre érkeznek Székelyföldre a magyarországiak, mondta László Endre.

László Endre a turisztikai irodák egyesületének regionális alelnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: erőteljes nemzetközi népszerűsítés, a turizmusban érdekeltek együttműködése, a turisztikai infrastruktúra fejlesztése, a vendéglátás minőségének növelése és a nemzetközi nyelvek ismerete szükséges. A szakember szerint várhatóan megváltozik a turizmus struktúrája, amint megépül a Kovászna városban tervezett wellness-fürdő központ, de kiváló csali lehet a sepsiszentgyörgyi 12 hektáros vidámpark is.