Háromszéken a következő hetekben leáll az építkezési engedélyeztetés, mert nincs aki a dokumentumokat aláírja. Tamás Sándor megyei tanácselnök sajtótájékoztatón elmondta: néhány napja felmondott a megyei főépítész, meghirdették ugyan a versenyvizsgát, de nem jelentkezett senki, bár egy főépítész megkeresheti a nettó 7000 lejt is.

Tamás Sándor
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Kocsis B. János

Gond az, hogy a háromszéki községek 75 százalékának sincs urbanisztikai szakembere, így számukra is a megyei tanács bocsátja ki az építkezési, bontási engedélyeket, az urbanisztikai bizonylatokat. Azokon a településeken, ahol van területrendezéssel foglalkozó köztisztviselő a polgármester kiállíthatja az engedélyt a lakóházak építésére, lebontására, átalakítására, ahol viszont nincs, a megyei önkormányzat szakemberei vállalják át ezt a feladatot. Kovászna és Kézdivásárhely városokban szintén hasonló a helyzet, sőt napokon belül Barót városa is főépítész nélkül marad.

Tamás Sándor a háromszékiek megértését kéri, rámutatott, keresik a megoldást, de a következő két hétben biztos nem tudnak kiállítani egyetlen építkezési engedélyt sem.