Egy kisebbség által nagy számban lakott térségben az adott közösség anyanyelvének regionális nyelvként való meghatározását javasolja az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati bizottsága.

A háromszéki önkormányzat alelnöke, Grüman Róbert által vezetett európai testület Magyarországon, Várpalotán tartott ülésén fogadták azt a jelentést, amelyet egy évvel ezelőtt Bálványoson kezdeményeztek.

A jelentés többek között szorgalmazza, hogy az önkormányzatok maguk döntsenek arról, milyen nyelvet használjanak. Azt is javasolja, hogy az adott kisebbség nyelvének elsajátítása érdekében nyelvtanfolyamokat szervezzenek és olyan közhivatalnokokat alkalmazzanak, akik ismerik a régióban használt nyelveket – számolt be Grüman Róbert.

Grüman Róbert az Európa Tanács önkormányzati bizottságának elnöke | Fotó: Háromszéki Önkormányzat

Az európai testület önkormányzati bizottságának elnöke szerint azt is javasolják, hogy kormányzat a költségvetés elosztásakor alkalmazzon pozitív megkülönböztetést azoknak a településeknek az esetében, amelyeknél többnyelvűség áll fenn.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök leszögezte: nincsenek illúzióik, hogy a jelentés által hirtelen megváltozik a román kormány álláspontja a többnyelvűség alkalmazása tekintetében. „De minden nemzetközi dokumentum, amely jó példákat mutat be, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok felé, abban erősít meg minket, hogy jó úton járunk és számos európai országban a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér” – fogalmazott Tamás Sándor.