A Kovászna megyei prefektúra úgy rendelkezett: az útgondnokságnak el kell távolítania a Bodzafordulón nemrégiben kihelyezett, majd lemázolt kétnyelvű irányjelző táblákat, mert azokat nem a törvénynek megfelelően helyezték el. Időközben a háromszéki rendőrség bűnvádi eljárást indított vandalizmus miatt, nyomozást folytatnak a tettesek beazonosítása és felelősségre vonása érdekében.

Erdély András a prefektus szóvivője a Sláger Rádió érdeklődésére leszögezte: Ráduly István kormánybiztos támogatja a kétnyelvű táblák használatát, a bodzafordulói irányjelzők eltávolítását nem is azért kérik mert azok kétnyelvűek, hanem mert azok az országút területére kerültek ki ahol nincs hatásköre a megyei tanácsnak.

A kétnyelvű irányjelző táblákat a Kovászna megyei tanács által finanszírozott, 121A jelzésű megyei út felújítását követően, a napokban helyezték el a teljes útszakaszon, ám Bodzafordulón kiütötte a biztosítékot, miután egy helyi tanácsos, Claudiu Severian Morar megkérdőjelezte azok törvényességét. Raul Urda, bodzafordulói polgármester a prefektúrához fordult törvényességi vizsgálatért, arra hivatkozva, hogy a bodzavidéki városban alacsony, alig 0,34 százalékos a magyar lakosság aránya, és törvény szerint 20 százalék fölött kötelező a nemzeti kisebbségek nyelvét is használni.

Lemázolt bodzafordulói táblák

Mint arról beszámoltunk miután a bodzafordulói elöljárók kifogásolták a kétnyelvű irányjelző táblákat, ezek hírére valakik úgy gondolták kézbe veszik az ügyet és a Kovászna város, valamint a Bodzaforduló felé mutató irányjelzőkön a román zászló színeire festették a magyar nyelvű feliratot, gyakorlatilag teljesen olvashatatlanná téve azokat. „A táblák megrongálása nem válik a közösségük becsületére”, fogalmazta meg bodzaforduló polgármestere.

Erdély András a prefektúra szóvivője érdeklődésünkre elmondta: mivel a fotók alapján nem lehetett egyértelműen beazonosítani az irányjelző táblák helyét, a kormányhivatal két munkatársa a helyszínen tájékozódott és megállapították, hogy a szóban forgó táblák a 121A jelzésű megyei út, illetve a 13E jelzésű országút kereszteződésében, viszont az országút területére kerültek ki, amely az országos útügynökség gondnokságában van, vagyis ott nincs hatásköre a megyei utak adminisztrálását ellátó megyei tanácsnak. A törvénytelenség tehát a táblák elhelyezésének helyszínére vonatkozik, nem a kétnyelvűségre, szögezte le a háromszéki prefektúra szóvivője.