Megnyerte Sepsiszentgyörgy Önkormányzata azt a pert, amelyet a Székely Mikó Kollégium homlokzatán szereplő felirat miatt indított Dan Tanasă. „A megélhetési provokátoroknak sem sikerül minden” – nyilatkozott az ügy kapcsán Antal Árpád-András polgármester.

A magyar nyelvű feliratról régi fényképek és képeslapok tanúsítják, hogy eredetileg is ott volt az épület parkra néző homlokzatán. A romániai jogrend szerint, amennyiben műemlékről van szó, annak eredeti állapotát kell visszaállítani, megőrizni.

Tavaly októberben került sor a per első tárgyalására, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata pénteken megkapta a végleges bírósági döntést, melynek értelmében marad eredeti, régi állapotában a felirat: SZÉKELY MIKÓ KOLLÉGIUM.

Hasonló, szintén Dan Tanasă által indított per miatt kellett a tavaly eltávolítani az épület oldalán található bronz betűkkel kirakott magyar nyelvű feliratot, annak ellenére, hogy mellette volt a hivatalos kétnyelvű iskolatábla, azóta az önkormányzat visszahelyezte a feliratot, három nyelven.

Székely Mikó Kollégium | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád polgármester még 2018 októberében megköszönte a mikós diákok törvényszéki döntés utáni szolidaritás vállalását, amikor a felirat eltávolítása után az intézmény ablakaira ragasztották ki a Székely Mikó Kollégium betűit. “Az a tény, hogy kiálltak iskolájuk mellett, hosszú távon talán fontosabb, mint maga a felirat” – fogalmazott akkor Antal Árpád polgármester.