Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselőnek meggyőződése, hogy a román titkosszolgálatnak és hatalomnak benne van a keze Beke István és Szőcs Zoltán elítélésében, és abban, hogy bár megszűnt elítélésük törvényes alapja, de még mindig börtönben vannak. A sepsiszentgyögyi MPP-s politikus csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, hogy furcsamód zajlott a terrorizmus vádjával elítélt két kézdivásárhelyi férfi rendkívüli semmítési kérelmének tárgyalása.

Kulcsár Terza József szerint eredetileg a tárgyalás április 23-ra volt kitűzve Beke és Szőcs tárgyalásának időpontja, de ügyvédjeik meglepetésére azt előrehozta április 9-re a bukaresti legfelsőbb bíróság, amely ugyanakkor elutasította a két férfi szabadon bocsátási kérését. A tárgyalásnak ez az időpontja azért fontos mert pontosan egy napra rá a Hivatalos Közlönyben megjelent a terrorizmus ellenes törvény módosítása, amely eltörölte azt a 34-es számú cikkelyt, ami a terrorcselekmény kísérletek büntethetőségét szabályozta és amely alapján öt-öt év szabadságvesztésre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Kulcsár Terza József parlamenti képviselő sajtótájékoztatója | Fotó: MPP

Kulcsár Terza József arra is rámutatott, hogy terrorizmus elleni törvény 34-es számú cikkelyének eltörlését egy Európai Uniós irányelvhez igazodva, még 2017-ben kezdeményezte nyolc olyan politikus, akik mindannyian a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság egykori vagy jelenlegi tagjai, köztük az RMDSZ részéről Verestóy Attila. Az MPP-s politikus szerint bár a terrorcselekmény kísérletének büntethetőségének eltörlésével egy uniós irányelvet ültettek gyakorlatba, a törvénymódosítást mégis csak azután javasolták, hogy a Beke-Szőcs ügyben megszületett az alapfokú ítélet. A háromszéki MPP-s politikus szerint az eltörölt törvénycikkely miatt indokolt lenne a Beke-Szőcs ügy újratárgyalása.

Mint arról beszámoltunk a brassói táblabíróság szerdai döntése értelmében a feketehalmi börtönben marad a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére, hogy törölték a cikkelyt, amely alapján elítélték. Az ügy másik elítéltje, Szőcs Zoltán által benyújtott hasonló kérés elbírálását május 17-re tűzték ki. Kulcsár Terza József szerint borítékolni lehet, hogy az ő esetében is hasonló lesz a bíróság döntése.

A két kézdivásárhelyi férfit 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.