A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint román és magyar rendőrök együttműködése nyomán, március 13-án őrizetbe vettek egy nemzetközi körözés alatt álló férfit, akit a hazai bíróság jogerősen 3 éves börtönbüntetésre ítélt többrendbeli, befolyással való üzérkedés vádjával. Sajtóértesülések szerint a Magyarországon őrizettbe vett féfi, Olosz Gergely volt háromszéki RMDSZ-es szenátor.

Mint ismeretes, a volt politikust korrupció miatt tavaly decemberben ítélték jogerősen három év szabadságvesztésre, viszont a jogerős ítélet kihirdetése után Olosz Gergelyt nem tudták előállítani, nem találták az állandó Kovászna megyei lakhelyén. Ezt követően idén januárban adták ki ellene a nemzetközi körözést.

Olosz Gergely a körözöttek listáján

Az RMDSZ volt szenátorát többrendbeli befolyással való üzérkedés vádjában találták vétkesnek. A vádirat szerint 2010-ben Olosz Gergelyt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy a politikus korábban az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában. Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Olosz Gergely korrupciós ügyét másodszor tárgyalta az igazságszolgáltatás. Első alkalommal a bukaresti törvényszék hét év szabadságvesztésre ítélte, ám a fellebbezés nyomán a táblabíróság megállapította: a törvényszék nem volt illetékes az ügyben amiatt, hogy Olosz Gergely ügyvédi státusszal is rendelkezik. Ezután az ügyet újratárgyalta a bukaresti táblabíróság, a fellebbezést pedig a legfelsőbb bíróság.

Olosz Gergely egykori háromszéki szenátor | Foto: timetv.ro

Olosz Gergely 2007-2008-ban a romániai energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt, 2008 és 2012 között az RMDSZ parlamenti képviselője, 2010-től frakcióvezetője, 2012-től 2013 májusában történt lemondásáig az RMDSZ szenátora volt. 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az érdekképviselet élére akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.