Sepsiszentgyörgyön a nyugdíjasok, a diákok, a szociális tevékenységet végző civil szervezetek munkatársai, sőt a különböző vállalatok busszal munkába járó alkalmazottai is kapnak kedvezményt a helyi közszállítási vállalat buszain.

Tittesz Zoltán a helyi közlekedési vállalat, a Multitrans igazgatója a Sláger Rádiónak elmondta, a nyugdíjasok úgynevezett sávos kezdeménybe részesülnek, vagyis akinek 1450 lej alatt van a nyugdíja az ingyenes buszbérletet válthat ki, 2000 lejig féláras, vagyis 30 lejes havi bérletet vásárolhat.

Tittesz Zoltán a közszállítási vállalat igazgatója, Tóth Birtan Csaba alpolgármester és Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Emellett féláras engedményt kap minden Sepsiszentgyörgyön tanuló diák és egyetemista. A civil szervezetek munkatársai teljes ingyenességet élveznek, míg a vállalatok az alkalmazottaik számának függvényében 10-30 százalékos engedményt kapnak a helyi buszjáratokon. A törvény a háborús veteránoknak, fogyatékkal élőknek országos szinten szavatolja az ingyenes közszállítást.

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat tavaly 2,2 millió lejjel támogatta a közszállítást. Az utazások száma növekedett, elérte az évi 2,7 milliót. Sepsiszentgyörgyön közel negyvenezer ingyenes-, és több mint hétezer kedvezményes bérletet állítottak ki. A sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat járatain az egy utazásra érvényes jegy 2 lejbe kerül, viszont ha a buszvezetőtől közvetlenül vásárolják meg már négy lejt kell fizetni.