Először szerveztek az országban, kimondottan fogyatékkal élő zenészeket célzó tehetségkutatót, amelynek döntőjére szombaton kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A holland mintára létrehozott United by Music Románia Alapítvány decemberben. három helyszínen – Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen – szerveztek válgatókat. Ezeken 37 fogyatékkal élő zenész méretkezett meg, repertoárjuk széleskörű, hiszen az egyházi vagy népzenétől a magyar és angol nyelvű pop, rock műfajig terjedt.

United by Music zenei tehetségkutató fogyatékkal élőknek | Fotó: Füstös Nemere

Orosz Anna az alapítvány szóvivője arról tájékoztatott, hogy a szakmai zsűri 19 fogyatékkal élő zenészt válogatott be a döntőbe, amelyre március 9-én, szombaton 15 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében kerül sor. A döntős fellépők között vannak sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, medgyesi, illetve foksányi fogyatékkal élő zenészek. Az eseményen fellép még az Orpheum duo, amelynek szólistája Szilágyi Nóra magyar filmslágereket énekel.

A United by Music Alapítvány által az országban első ízben szervezett zenei tehetségkutató tétje egy 3-4 napos hollandiai kirándulás az első három helyezettnek, ahol lehetőséget kapnak arra is, hogy nagyközönség előtt fellépjenek. Továbbá, akit a zsűrit kiválaszt, bekerülnek a United by Music Románia zenei management hálózatába, ahol zenei oktatásban és zenei karrierjük menedzselésében részesülnek.

United by Music zenei tehetségkutató fogyatékkal élőknek | Fotó: Füstös Nemere

Mint arról beszámoltunk, a holland mintára létrehozott civil szervezet célja, hogy zenei oktatással, mentorálással, és fellépési lehetőségek biztosításával új lehetőségeket nyisson meg a fogyatékkal élő művészek számára, illetve eloszlassa a társadalmi előítéleteket a fogyatékkal élőkkel szemben, azáltal, hogy megmutathatják tehetségüket a nagyközönség előtt. A fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója, a United By Music Románia alapítvány egyik kezdeményezője, Makkai Péter a projektindítón rámutatott, hogy a zene egy olyan közös nyelv, amit mindenki ért, ez közelebb hozza egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők elkülönült világát.