Az Európai Unió hatásköreit kell megváltoztatni, hogy az őshonos kisebbségek jogsérelmeivel is foglalkozzanak, fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerdán a város főterén felállított standnál írták alá az európai parlamenti választásokra az RMDSZ jelöltjeit támogató íveket.

Antal Árpád rámutatott: abban bíztak, ha Románia bekerül az Európai Unióba, megoldódnak a magyar közösség problémái. „Húsz év után elmondhatjuk, ez irreális elvárás volt, de még így is az Unió a lehető legjobb politikai struktúra. A mi feladatunk, hogy a hatáskörein, a szabályokon változtassunk”- szögezte le Antal Árpád.

Rengeteg fenntartásuk van az Európai Unió politikusaival, a bürokratákkal szemben, de a tíz év mérlege így is pozitív: tíz év alatt több EU-s pénzt sikerült behozni Székelyföldre, mint amennyit száz év alatt a román állam a térségben közberuházásra fordított, tette hozzá Tamás Sándor.

Emlékeztetett, hogy a mezőgazdasági támogatásként Kovászna megyébe tíz év alatt több mint 350 millió euró érkezett. Rámutatott, a nyugat-európai országokban felerősödtek azok a hangok, melyek megszüntetnék a területalapú támogatási rendszert, ezt csak Európai Parlamenti jelenléttel lehet kivédeni.

Országos szinten 200 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtsön az EP választásokra az RMDSZ, ebből a háromszéki szervezet 33.333 -at vállalt.