A sepsiszentgyörgyi árvíz- megelőzési intézkedésekről készített tanulmányt mutatott be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete. Fotókon, videókon szemléltették a 2010-es és a 2018-as sepsiszentgyörgyi árvizeket, és megoldásokat javasoltak.

Bálint József a Néppárt Kovászna megyei elnöke elmondta, három kérdéskörre összpontosítottak: árvízvédelem, a belvíz- elvezetés és a belvárosi esővíz. Az előtanulmányban Sepsiszentgyörgyön 12 problémás helyszínt azonosítottak be az árvíz szempontjából és felmérték, mennyibe kerül a megelőzés.

Bálint József bemutatja az árvízvédelmi tanulmányt | Fotó: neppart.eu

Rámutattak, hogy az esővíz- elvezetést kell megoldani, vízelvezető árkokat kialakítani, patakmedret, átereszeket takarítani, de helyenként tartályos esővízcsatornára van szükség, ahonnan szivattyúval kell átemelni a vizet. Számításaik szerint a beruházások 1,5 millió lejbe kerülnek, ehhez hozzászámoltak évi 250 ezer lejt folyamatos felügyeletre, karbantartásra, meder-és áteresztakarításra.

Javaslatuk szerint, idén és jövőben évi egymillió lejt kellene elkülöníteni Sepsiszentgyörgy költségvetéséből árvízvédelemre. Ez a város költségvetésének kevesebb mint egy százaléka, ennyit megér a biztonság, szögezte le Bálint József.